Понеделник, 29.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Ислямисти гонят християни от църквата им в Индонезия

Main Pic
Публикувана: 20.09.2023
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 752
Коментари: 0
Мюсюлманска тълпа, протестираща срещу църковен обект извън Джакарта, Индонезия в събота (16 септември), е принудила вярващите да се махнат oт църковната сграда и да провеждат богослуженията онлайн, казват местни източници.
 
Църквата "Бетел" в Индонезия (Gereja Bethel Indonesia, или GBI) е постигнала споразумение с посредничеството на полицията да се откаже от богослуженията в тяхната сграда в Депок, южно от Джакарта, за най-малко две седмици, след като протестиращите крещели и удряли входната врата в 7 сутринта, съобщава detiknews.com. По това време в сградата не е имало членове на църквата.
 
Църквата е използвала малката триетажна сграда за първи път на 10 септември под полицейска охрана, след като наемът на предишното им местоположение е изтекъл, според публикувани доклади.
 
„В 7 часа сутринта повече от около 50 души, носещи тюрбани и религиозни облекла, се събраха около църквата“, казва Ариф Сиамсул от църквата GBI пред detiknews.com. „Те дойдоха пред нашата църква и докато крещяха, блъскаха вратата и след това се разпръснаха.“
 
Ариф чува за демонстрацията от жителите на района и се приближава до мястото, докато мюсюлманите вървят към сградата, казва той пред Kompas.com. Сградата е на улица Букит Рая Гандул, в Депок.
 
Ариф добавя, че тълпата се е разпръснала след около 30 до 45 минути.
 
Полицията в Депок, командир на областното военно командване, членове на персонала на Института за гражданско овластяване (Lembaga Pemberdayaan Masyarakat) и отговорникът на квартала гарантират, че тълпата не е повредила сградата, казва Ариф.
 
Полицията сключила споразумение между църквата и местните мюсюлмани за преместване на богослуженията онлайн за две седмици, докато обработката на разрешителното приключи, според началника на столичната полиция на Depok Ахмад Фуади.
 
„Резултатът от споразумението е, че временното поклонение ще се извършва онлайн за две седмици“, каза Фуади. „Защо две седмици? Тъй като документите ще се обработват две седмици. След като разрешението бъде издадено, те могат да извършват поклонение в сградата.
 
Обикновено не е необходимо разрешение за богослужение в наета сграда, казва Ариф пред Kompas.com.
 
„Ние винаги наемаме магазини, защото законът изисква от нас да не получаваме разрешителни“, каза Ариф, добавяйки, че църквата е получила разрешение от кмета на квартала (Рукун Тетанга),  на гражданите (Рикънг Варга) и  на подрайона.
 
Местните членове на Института за гражданско овластяване (Lembaga Pemberdayaan Masyarakat) са поискали църковните лидери да получат одобрение от жителите на района, казва Ариф пред detiknews.com. Църквата е получила одобрението на 80 жители, но институтът е отказал да го признае и християните не могат да ползват наетата от тях сграда.
 
Morning Star News
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg