Неделя, 10.12.2023

Вестник Евангелски

Стих на деня"До сега нищо не сте искали в Мое име; искайте и ще получите, за да бъде радостта ви пълна. " Йоан 16:24

OnLine
RSS Facebook Twitter

Десетки хиляди арменски бежанци в нужда заради кризата в Арцах

Main Pic
Публикувана: 26.09.2023
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1163
Коментари: 0
Сега, когато Азербайджан контролира Нагорни Карабах (на арменски: Арцах), десетки хиляди етнически арменци започват да отиват в Армения, бягащи от Арцах.
 
Етнически арменски християни са живели в Арцах от векове, въпреки че анклавът е международно признат като Азербайджан, и след бързата офанзива на азербайджанските въоръжени сили миналата седмица, конфликтът в региона по същество приключи. Дори и с предложения за гаранции за сигурност за етническите арменци от азербайджанските правителствени сили, дълбокото недоверие и историята на конфликти, геноцид и етническо прочистване от азери и турци спрямо арменци кара десетки хиляди да избират да напуснат родните си места за несигурно бъдеще в Армения.
 
Арменското правителство заяви, че може да приеме 40 000 бежанци от Арцах и поне 15 000 вече са пристигнали, като стотици все още пристигат на всеки час. Все още не е ясно как правителството ще приеме и подкрепи очаквания голям брой пристигащи през следващите дни и седмици, особено с правителството на премиера на Армения Никол Пашинян под национален натиск да подаде оставка след неуспеха си да защити падането на Арцах.
 
International Christian Concern (ICC)  допринесе за международното осъзнаване и внимание към деветмесечната блокада на Арцах. ICC продължава да повишава осведомеността за тежкото положение на арменските християни в Арцах, докато настоящата криза се разгръща в хуманитарна криза.
 
International Christian Concern
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg