Петък, 23.02.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня"Извикай към Мен и ще ти отговоря, и ще ти покажа велики и тайни неща, които не знаеш." Исая 33:3

OnLine
RSS Facebook Twitter

Епископ от Никарагуа, излежаващ присъда, номиниран за награда на Европейския парламент

Main Pic
Публикувана: 26.09.2023
Автор: К. Валенсиа
Прочетена: 669
Коментари: 0
Никарагуански епископ, който беше осъден на 26 години затвор за „подкопаване на националната цялост“ и „разпространение на фалшиви новини“, беше номиниран за наградата на Европейския парламент за правата на човека.
 
В понеделник европейските комисии по външни работи и развитие обявиха, че епископ Роландо Алварес е един от деветимата номинирани за наградата „Сахаров“ за 2023 г., след като получи подкрепата на 43-ма членове на Европейския парламент.
 
Изпитанието на епископ Алварес започна със задържането му по време на богослужение и налагане на домашен арест през август миналата година. По-късно той е арестуван без обяснение и хвърлен в затвора.
 
След това той беше обвинен и осъден в процес с присъда, включваща 26 години зад решетките и без контакт със семейството му или юридическо представителство.
 
По-рано този месец ADF International подаде петиция до Междуамериканската комисия по правата на човека, за да подкрепи делото на епископа, тъй като в Никарагуа няма ефективни правни пътища.
 
Наградата, създадена през 1988 г., отличава „изключителни личности и организации, защитаващи правата на човека и основните свободи“ и отпуска £45 000.
 
Други номинирани са Махса Амини, движението за защита на жените, живота и свободата в Иран, афганистанските активистки за образование Марзия Амири и Ванеса Накате, млада угандийка, ангажирана с борбата срещу изменението на климата и за правата на човека.
 
Церемонията по награждаването ще се проведе на 13 декември в Страсбург.
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg