Неделя, 10.12.2023

Вестник Евангелски

Стих на деня"До сега нищо не сте искали в Мое име; искайте и ще получите, за да бъде радостта ви пълна. " Йоан 16:24

OnLine
RSS Facebook Twitter

„Асамблеи на Бога“ планират основаване на един милион нови църкви

Main Pic
Публикувана: 15.10.2023
Автор: п-р Румен Борджиев
Прочетена: 642
Коментари: 0
СВЕТИ! Това беше мотото, под което премина Деветият световен конгрес на Асамблеи на Бога, проведен от 12-14 октомври т. г. в зала Мадрид Арена, Испания. Вдъхновението за мотото беше взето от текста на пророк Исая 60:1,2: "Стани, свети, защото светлина дойде за теб и славата Господня те осия. Защото, ето, тъмнина ще покрие земята и мрак – племената; а над тебе ще осияе Господ и славата Му ще ти се яви."
 
Първоначално форумът беше насрочен за 2020 г., но поради пандемията от Covid-19 беше отложен за по-късна дата.
 
Световното общение Асамблеи на Бога възниква през 1988 г. като обединение на национални петдесятни деноминации, свързани помежду си от общото разбиране за ролята и действието на Светия Дух в живота на Христовата църква. Понастоящем към Петдесятното общение членуват 160 национални петдесятни деноминации с над 350 000 църкви и с около 68 мил. вярващи.
 
Откриването на конгреса беше предшествано от Генерална асамблея, на която бяха направени някои промени в устава на движението, както и беше избрано ново ръководство. За председател на Световните асамблеи на Бога беше избран Доминик Йео от Сингапур на мястото на досегашния председател Дейвид Мохан от Индия, а за секретар - Хуан Карлос Ескобар. Именно той като суперинтендант на Асамблеи на Бога в страната домакин приветства близо 4 хиляди делегати при откриването на конгреса. Основни говорители на форума бяха: Дейвид Мохан, Глен Барет, Янгхун Ли, Дъг Клей, Фридхелм Холтуис, Натан Морис, Филип Китото и др. Вечерните сесии бяха отворени за външни посетители, на които беше представяно благовестието за Христос от евангелизатора Натан Морис.
 
На форума беше отбелязано бързо растящата петдесятна общност в цяла Латинска Америка и най-вече в страни като Бразилия, Аржентина, Коста Рика, Салвадор, Хондурас и др.
 
По време на конгреса беше обърнато сериозно внимание на събитията през последните години, като пандемията, войните и природните бедствия, които напомнят за думите на Христос от Лука 21:28: "А когато започне да става това, изправете се и повдигнете главите си, защото изкуплението ви наближава."
 
По време на форума беше отправен апел за молитва за горещите точки на планетата, в които и по време на конгреса се водеха военни действия, като Украйна, Израел, Нагорни Карабах и др.
 
Изразено беше насърчение към националните църкви за инициативата, наречена ММ33, поставяща си за цел до 2033 г. да бъдат създадени 1 милион нови църкви.
 
Особено внимание беше обърнато на младото поколение в църквите, които са изправени пред сериозни предизвикателства в един бързо променящ се свят.
 
Освен общите сесии, по време на конгреса се провеждаха и различни панели по интереси.
 
В кулоарите на конгреса бяха разположили много щандове на евангелски организации, тясно свързани с Асамблеи на Бога, които имаха възможността да запознават делегатите със своите дейности и служения, както и да създават контакти за бъдещи съвместни дейности.
 
Освен всичко друго, Световният конгрес се оказа и прекрасна възможност за подновяване на стари познанства и приятелства, както и за създаване на нови такива.
 
Деветият конгрес на Световното общение на Асамблеи на Бога завърши своята работа с убеждението, че във времето преди Христовото завръщане на земята Бог ще продължи да излива мощно Своя Дух, за да подготви Църквата за срещата с Него. Благословението и благовремието трябва да бъдат използвани от всички вярващи и църкви, за разширяване границите на Неговото царство.
 
Планирано е следващият Десети конгрес да се проведе след 3 години в континента Африка, и по-конкретно в столицата на Гана, гр. Акра.
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg