Понеделник, 29.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Английски духовници осъдиха антисемитските прояви в страната

Main Pic
Публикувана: 18.10.2023
Автор: Х. Престън
Прочетена: 926
Коментари: 0
Архиепископът на Кентърбъри свика събрание на духовници от различни религии, призовавайки за мир и солидарност между религиозните общности след нарастващите антисемитски инциденти в Обединеното кралство.
 
Към Джъстин Уелби се присъединиха шейх Ибрахим Могра, имам от Лестър и старши равинът Джонатан Витенберг. Срещата се проведе в двореца Ламбет във вторник.
 
Тримата лидери призоваха британските религиозни общности да се обединят, докато конфликтът в Близкия изток продължава да се засилва, и да се противопоставят на всяка форма на дискриминация или омраза.
 
Архиепископ Уелби каза: „Знам, че всички ние сме дълбоко загрижени от това, което се случва в Израел и Газа – и тук, в двореца Ламбет, ние се молим постоянно за всички онези, които са въвлечени в тази война, донесла страдания на толкова много хора.
 
„Но днес се събрахме от споделена загриженост за нашите общности и квартали тук в Обединеното кралство и за да се изправим заедно срещу всяка форма на омраза или насилие срещу еврейския народ или друга общност“.
 
Откакто бойци на Хамас започнаха атаки срещу Израел преди десет дни, има рязко увеличение на съобщенията за антисемитски инциденти в Обединеното кралство.
 
Според Community Safety Trust (CST) подобни атаки са се увеличили с 500 процента в сравнение с предходната година.
 
Шейх Ибрахим Могра, бивш помощник-генерален секретар на Мюсюлманския съвет на Великобритания, каза, че е „дълбоко наранен“ от ескалиращите събития в Израел и Палестина и желае да подкрепи своя „скъп приятел“ равин Витенберг, за да изразят техния „общ ангажимент за защита на връзката между нашите общности.“
 
Имамът призова хората да се изправят срещу антисемитските атаки, породени от омраза:
 
„Жалко и грешно е, че нашата еврейска общност тук е обект на престъпления от омраза. Недопустимо е синагогите и еврейските центрове да бъдат атакувани.
 
„Осъждам тези атаки и призовавам всички съграждани да се изправят и да осъдят всяка форма на омраза.“
 
През последната седмица две начални училища за еврейски момичета в Стамфорд Хил, северен Лондон, бяха вандализирани. Червена боя бе хвърлена върху външните порти и вратите на сградите.
 
В отговор на подобни атаки правителството предостави допълнителни £3 милиона за укрепване на сигурността в еврейските училища и синагоги.
 
Говорейки за необходимостта от поддържане на отношенията между еврейските и мюсюлманските общности в Обединеното кралство, равинът Джонатан Витенберг каза: „Издържахме заедно както през мирни, така и през трудни дни. Важно е да живеем заедно в Обединеното кралство като съседи и съграждани в мир и уважение.
 
„Споделям вашите молитви за край на войната. Моите молитви са за всички невинни хора, обхванати от този ужас, за всички онези, които са наранени и скърбят, и всички, които копнеят за безопасността и благополучието на своите близки.”
 
Към днешна дата най-малко 1400 израелци са загинали, а хиляди други са били ранени при атаката на Хамас срещу Израел. Около 200 заложници от Израел все още са задържани в Газа.
 
Premier Christian News
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg