Вторник, 30.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Библии спасяват украински войници

Main Pic
Публикувана: 26.10.2023
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 727
Коментари: 0
Те нямаше да оцелеят, ако не носеха Библията си със себе си. Няколко украински войници споделят подобна история. Как християните коментират тези свидетелства за съвременни чудеса? По-долу споделяме някои от тях.
 
Новият завет е спасил живота на войник, който носел книгата в джоба до гърдите си през април. Доброволецът Оксана Корчинска пише на страницата си във Фейсбук за войник, докаран в болницата с коремна рана. „Експлозията е станала близо до него. Раната беше голяма”, разказва тя. В раната обаче медиците открили нещо, което спасило живота на войника: Нов завет, разкъсан на две части. Смята се, че книгата е поела силата на куршума, което е спасило войника.
 
Християнската организация God Encounters споделя друго свидетелство на войник, който е оцелял през месец март. Основателят на организацията Джеймс Гол твърди, че „Божието Слово е успяло да спре куршума и да спаси живота на мъжа“. В публикацията си в социалните мрежи той добавя снимка на Библия, захранвана със слънчева енергия, която войниците ползвали, пише God TV. Според Гол, куршумът е уцелил войник, носещ една от тези Библии, но не е преминал през нея, така че войникът е оцелял.
 
CNE съобщава и за украинка, която е спасена благодарение на Библията си миналата година. Павел Протопопов, украински пастор, споделя нейната история във ФБ. Твърди се, че снаряд е избухнал на разстояние два метра от нея. И въпреки това тя оцелява, тъй като чантата ѝ, в която носи Библията си, я предпазва от летящия шрапнел. Ако не носела чантата с Библията отломките от експлозива щели да я ударят в сърцето, добавя във видео жената. Но Библията я предпазва и тя се отървава само със синина.
 
Друга история идва от войник, който е бил обстрелван с автомат "Калашников" по-рано миналата година. Куршумът обаче се заклещил в Библията му, съобщава "Собор". Войниците са получили Библията от украински капелани, разказва един от тях във видео във Фейсбук. „Божието Слово може да спаси не само духовно, но и физически“, казва пасторът във видеото.
 
Как християните трябва да гледат на тези чудеса? Наистина ли идват от Бога или е просто съвпадение, че Библията е уловила куршума?
 
Има много дебати за това какво всъщност представлява чудото, посочва религиозният философ Педро С. Балог в статия за CREDO. Следователно религиозният уебсайт твърди, че е трудно да се определи какво е истинско чудо. Според CREDO,  за да се установи дали нещо е истинско чудо от Бога, важни са обстоятелствата около събитието. Ако едно чудо има истинско богословско значение, то трябва да бъде придружено от „необикновена проява на Божията дейност“. Освен това Божиите чудеса имат ясна цел: те са предназначени да укрепят вярата на вярващите и да разширят Божието царство, се посочва в уебсайта.
 
Следователно трябва да внимаваме, когато наричаме личните си преживявания чудеса, които идват направо от Бога. CREDO предупреждава за „пристрастност към оцеляването“, когато се коментира само историята на оцелелия войник, а не тази на неговия загинал другар.
 
Вместо да се фокусираме само върху земните чудеса, вниманието ни трябва да се насочи към нещо по-важно, пише Балог: „Тайните на нашата вяра“.
 
Снимка: Оксана Корчиньска, ФБ
CNE NEWS
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg