Вторник, 30.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Антисемитски прояви в Дагестан, има ранени

Main Pic
Публикувана: 31.10.2023
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1069
Коментари: 0
След като самолет от Тел Авив кацнал в Дагестан, гневна тълпа нахлула на летището. Те развявали палестински знамена и крещели мюсюлмански лозунги. Мюсюлманите целели саморазправа с израелските пътници.
 
Въпреки че в Русия има много националности с различни религии, в руския регион Дагестан мюсюлманите са радикално настроени. Те са известни с подкрепата си за палестинците в настоящия конфликт в Израел.
 
Размириците в Близкия изток са причината антиеврейските атаки да се увеличават в Северен Кавказ, пише Neue Zürcher Zeitung. В неделя вечерта голяма тълпа от стотици хора нахлува на летището, защото се твърди, че е кацнал самолет с бежанци от Израел.
 
Повечето от мюсюлманите са млади мъже, развяващи палестински знамена, съобщава NZZ. Те разбили прозорците на летището и скандирали антиеврейски лозунги.
 
Общо над 20 души са ранени в резултат на нападението, включително полицаи и цивилни. Десет души са били приети в болница, като двама от тях са в критично състояние, съобщава ТАСС. Пътниците на израелския самолет са се отървали невредими.
 
Твърди се, че властите са арестували 60 души за нахлуването на летището, пише Kristeligt Dagblad. Силите за сигурност извели всички протестиращи от помещенията. В резултат на инцидента летището е било затворено и най-вероятно ще остане затворено до 6 ноември.
 
Израелският премиер Бенямин Нетаняху призова руския режим да защити израелските граждани. Заедно с Министерството на външните работи на Израел той публикува изявление, в което се казва, че израелското правителство очаква „руските власти да осигурят благосъстоянието на всички израелски граждани и евреи, където и да се намират“.
 
Мюфтията (мюсюлмански религиозен лидер) на Дагестан призова мюсюлманите да запазят спокойствие, пише Риа Новости. Той нарече антиеврейските настроения грешка и призова мюсюлманите да запазят спокойствие и да проявят търпение. „Проблемът не може да бъде решен по този начин“, предупреди той във видеообръщение.
 
Това не е първият антисемитски инцидент в Дагестан след избухването на войната в Израел на 7 октомври. В събота тълпа щурмува хотел в региона, тъй като смяташе, че там са отседнали бежанци от Израел, пише Neue Zürcher Zeitung. Местни медии съобщиха, че десетки мъже са нахлули в хотела, за да проверяват паспортите на гостите.
 
В град Налчик мюсюлмани запалили гуми до еврейски културен център. Самата сграда станала жертва на вандализъм и осъмнала с антиеврейски лозунги като „Смърт на евреите“.
 
CNE NEWS
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg