Неделя, 10.12.2023

Вестник Евангелски

Стих на деня"До сега нищо не сте искали в Мое име; искайте и ще получите, за да бъде радостта ви пълна. " Йоан 16:24

OnLine
RSS Facebook Twitter

Повече от 500 църкви разрушени в Украйна

Main Pic
Публикувана: 03.11.2023
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 323
Коментари: 0
Повече от 500 украински църкви са разрушени вследствие на агресията от началото на войната.
 
Счупени прозорци, почернели икони и срутен покрив са характерни за катедралата "Свети Покров" в Запорожие от 10 август. На този ден сградата е ударена от руска ракета.
 
От началото на руската инвазия през февруари 2022 г. повече от 500 църкви са били сериозно повредени.
 
Това показва изследователският проект "Църкви под обстрел". Целта на проекта е да се документира "унищожаването на културно наследство, за да се изправи Руската федерация пред правосъдието за това военно престъпление в бъдеще", казва Ирина Лисенко по време на пресконференция. Лисенко е ръководител на проекта, пише Risu.ua.
 
„Църкви под обстрел“ включва онлайн платформа, където могат да се събират снимки и видеоклипове на повредени и разрушени църкви, обясни Лисенко по време на пресконференцията. Информацията идва и от местни свидетели на военното насилие, което „засяга всички деноминации, не само Украинската православна църква (Московска патриаршия) или Православната църква на Украйна“.
 
Научният консултант, участвал в изследването, религиоведът Юрий Черноморец, нарече разрушаването на църквите "варварство" по време на пресконференцията. Той подчерта, че украинската армия се опитва да спаси църквите от насилие, като не заема позиции до тях.
 
Роксолана Макар смята, че Украйна има пълното право да "иска справедливост в международните съдилища" за "ужаса, който руската армия причини на украинските църкви и украинските културни паметници като цяло. Макар е специалист по документиране на наследство за наказателни производства.
 
Тя осъзнава, че това ще бъде дълъг съдебен процес, който може да отнеме дори десет години. В същото време тя посочва, че сегашното документиране на насилие срещу църкви се случва по международна методология.
 
Експертите избират сгради, които могат да послужат като неоспоримо доказателство, че руските военни "наистина са извършили престъпления срещу културното наследство по време на войната", пише Risu.ua. След това тези „доказателства“ се подготвят, за да могат да бъдат използвани в правни дела пред международни съдилища.
 
CNE NEWS
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg