Неделя, 10.12.2023

Вестник Евангелски

Стих на деня"До сега нищо не сте искали в Мое име; искайте и ще получите, за да бъде радостта ви пълна. " Йоан 16:24

OnLine
RSS Facebook Twitter

Украйна обвини патриарх Кирил във военни престъпления

Main Pic
Публикувана: 08.11.2023
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 319
Коментари: 0
Патриарх Кирил подкрепя руската инвазия в Украйна. В тази връзка Украйна повдигна наказателни обвинения срещу главата на Руската православна църква.
 
Възгледите на патриарх Кирил, най-висшият лидер на Руската православна църква, за пълномащабното нахлуване в Украйна са противоречиви. По-рано той нарече войната "историческа битка срещу силите на злото". Той също така обвини Украйна в сатанизъм и обеща руските войници, загинали във войната, да отидат на небето. В допълнение, Кирил редовно говори в подкрепа на руската държава в своите проповеди.
 
Сега Украйна обвинява Кирил в "нарушаване на териториалната цялост на Украйна, оправдаване на въоръжена агресия и планиране и подготовка на агресивна война", съобщава медията "Московски времена".
 
Службата за сигурност на Украйна твърди, че разполага с доказателства, че Кирил е бил „член на вътрешния кръг на висшето военно и политическо ръководство на Русия“ и „един от първите, които публично са подкрепили пълномащабната война срещу Украйна“.
 
Много от православните църкви в Украйна все още са свързани с Московската патриаршия. Украинското правителство обаче затяга мрежата около тях. През октомври парламентът гласува за забрана на свързаната с Москва Украинска православна църква, пише La Croix.
 
Самата църква обаче също не е доволна от връзките си с Русия. През май 2022 г. тя се опита да прекъсне връзките си с нея. Това обаче не е възможно без Руската православна църква да одобри този ход.
 
В резултат на това украинското правителство изглежда е убедено, че Украинската православна църква си сътрудничи с руснаците. Извършени са няколко претърсвания в помещенията на изповеданието. Голямо сътресение настъпи, когато украинското правителство реши да прекрати договора си за наем на древния манастир Лавра в Киев, който беше отдаден под наем на Украинската православна църква.
 
CNE NEWS
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg