Събота, 27.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Държавна църква отваря врати в Турция след 100 години

Main Pic
Публикувана: 09.11.2023
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 509
Коментари: 0
След един век Турция отвори първата си държавна църква. В същото време християните все още са изправени пред ограничения в официално светската държава.
 
Турското правителство пое всички разходи по сградата на сирийската православна църква Мор Ефрем в Истанбул, пише Evangelical Focus. Това е уникално, защото от основаването на съвременната турска държава, възникнала през 1923 г. след падането на Османската империя, не се е случвало досега. Според Vatican News строителството на църкви е разрешено едва от началото на 2000-те години.
 
Церемонията по откриването на сирийската православна църква „Мор Ефрем“ беше планирана за 19 февруари, но беше отложена поради земетресението, което стана на 6 февруари. Новата църква може да побере до 750 души. Строителството ѝ започна през 2019 г. Църквата е пететажна сграда. Единият етаж е културна зала, където паството може да се събира след службите и където могат да се провеждат кръщенета, погребални служби, сватби, срещи и конференции, пише Daily Sabah. Има и зала за богослужения, както и жилищно пространство за митрополита, някои стаи за гости и паркинг.
 
Църквата е част от сирийската християнска общност в Истанбул, съобщава Evangelical Focus. Тази общност се състои от около 17 000 души.
 
Сирийската православна общност споделя, че е много доволна от новата си църковна сграда, каза лидерът Саит Сусин пред медиите. Досега турските християни са строили църкви без официалното разрешение на правителството. Друг път са използвали сгради от други религиозни общности, каза митрополит Четин, както съобщава Vatican News. Тези сгради обаче понякога бяха твърде малки и хората трябваше да стоят навън, за да присъстват на някои събития. „Това е трудно, когато е много студено или много горещо“, каза Четин. Той е щастлив, че общността вече има собствена сграда, която може да използва, когато и както пожелае.
 
Evangelical focus
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg