Неделя, 10.12.2023

Вестник Евангелски

Стих на деня"До сега нищо не сте искали в Мое име; искайте и ще получите, за да бъде радостта ви пълна. " Йоан 16:24

OnLine
RSS Facebook Twitter

Стотици жертви на джихадисти в Судан

Main Pic
Публикувана: 13.11.2023
Автор: Стив Уорън
Прочетена: 313
Коментари: 0
Бежанци, бягащи от боевете в Чад, съобщават за поредица от нови убийства в западен Дарфур, Судан от ислямски джихадисти и паравоенните сили за бърза подкрепа (RSF).
 
Ройтерс съобщава, че трима бежанци, преминаващи от Дарфур в Чад, са били свидетели на ислямски терористи и сили на RSF, насочени към етническата група масалит в Ардамата, отдалечен район в Ел Генейна. Изданието съобщи по-рано тази година, че същите групи са извършили множество атаки, насочени към въпросното африканско племе.
 
Лидерите на арабските племена отрекоха да са замесени в етническо прочистване в региона. RSF заяви, че не е замесен в това, което нарече племенен конфликт. Консервативният политически експерт Уалид Фарес се опита да привлече вниманието към последната ескалация в Дарфур в поредица от публикации.
 
„Докладите от Западен Дарфур, разкриват, че 773 африкански цивилни, включително предимно тийнейджъри, но също така жени и възрастни, са били избити от джихадистите. Докладите говорят за стотици изгорени и множество изселени. Въпросните джихадисти са съюзници на Хамас и Хизбула.  От Дарфур призовават САЩ и Европа, както и Арабската лига да се намесят незабавно.“
 
В друга публикация Фарес включва снимки на унищожаването на едно от селата.
 
„Градове биват разрушени, домове изгорени, селяни избити, бити с камшик. Джихадистите упражняват постепенен геноцид. Кой ще протестира за тези бедни африканци на Запад? Със сигурност не съюзниците на Хамас“, пише Фарес.
 
В следваща публикация той призова многонационални сили да защитят африканското население от геноцид.
 
Миналия месец заместник-генералният секретар на ООН Мартин Грифит каза, че шестмесечната война между суданската армия и джихадисти е убила до 9000 души и е създала „един от най-лошите хуманитарни кошмари в новата история“.
 
Според миграционната агенция на ООН повече от 4,5 милиона души са били разселени в Судан, докато над 1,2 милиона други са потърсили убежище в съседни страни. Боевете са причина 25 милиона души - повече от половината от населението на страната – да се нуждаят от хуманитарна помощ, казва Грифитс.
 
Прокурорът на Международния наказателен съд Карим Хан каза пред Съвета за сигурност на ООН през юли, че те разследват предполагаеми нови военни престъпления срещу човечеството в Дарфур.
 
CBN News
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg