Неделя, 28.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Нараства преследването срещу християните в Алжир

Main Pic
Публикувана: 13.11.2023
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 568
Коментари: 0
Правителството на Алжир продължава репресиите срещу църквите в северноафриканската държава с население от 42 милиона души. Домашните църкви вече могат да имат максимум десет души при събиране за богослужение.
 
Миналата година Алжир затвори най-малко 16 църкви, като продължение на затварянията след блокирането във връзка с пандемията през 2020 г. Правителствените служители ограничиха събиранията на домашните църкви до десет души, а няколко алжирски църковни лидери бяха осъдени на затвор тази седмица.
 
Животът на алжирските християни стана по-труден след войната между Хамас и Израел. Правителството на Алжир ги възприема като подкрепящи Израел в конфликта и като подложени на западни влияния, корумпиращи ислямското национално единство на нацията.
 
Основният регионален съперник на Алжир, Мароко, нормализира отношенията с Израел чрез водените от САЩ споразумения през 2020 г. Това стана в замяна на признаването от страна на САЩ на териториалната претенция на Мароко над Западна Сахара, регионален конфликт, срещу който се противопостави Алжир.
 
Ситуацията на християните в Алжир е допълнително усложнена, тъй като по-голямата част от алжирските християни идват от етническата група Кабиле, където има сепаратистко движение срещу алжирското централно правителство.
 
Правото на алжирските християни да се събират мирно за религиозни събрания трябва да се защитава дори при политически сътресения. Християнството в Алжир има дълга история и алжирското правителство трябва да прави разлика между мирното практикуване на вярата на алжирските християни и политическите движения в региона.
 
International Christian Concern
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg