Събота, 27.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Промени в църквата в Дания в полза на жените пастори

Main Pic
Публикувана: 15.11.2023
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 962
Коментари: 0
Датската църква прави промени в Закона за равнопоставеност. Досега църквите можеха да отказват да ръкополагат жени за пастири. Това се променя.
 
От известно време въпросът се дискутира в Датската държавна църква, пише Kristeligt Dagblad. Досега енориите бяха освободени от Закона за равно третиране, който забранява дискриминацията, основана на пола. Това означаваше, че можеха да откажат да ръкоположат жена за пастир поради теологични причини.
 
Сега това ще се промени, тъй като датският министър по религиозните въпроси Луиз Шак-Елхолм е решила да въведе промени. „Самата разпоредба има по-скоро символично значение, отколкото практическо“, обяснява тя. Тя посочва, че хората в църквата „са били разстроени от липсата на пълно равенство между половете, както е при останалата част от пазара на труда“.
 
Министърът се позовава на колективно изявление на няколко епископи на Църквата за премахване на изключението. По този начин Църквата ще покаже, че не избира свещеници въз основа на техния пол, а според техните таланти и богословски убеждения.
 
Доскоро министърът беше против. Тя обаче посочва, че все още има нужда от „приобщаване в църквата“. Енориите все още могат да избират свещеник по свой вкус; само полът може да не играе роля в процеса на вземане на решения. Следователно на църквите все още е разрешено да избират пастир или църковен служител, който има същите богословски убеждения, стига да не използват пола като изискване за длъжността.
 
Новата наредба трябва да влезе в сила в началото на следващата година.
Не всички обаче са доволни от това развитие. Ханс-Оле Бекгаард, председател на мисионерската организация Indre Mission, се тревожи, че „идеологията на равенството надделява над богословската приобщеност“. „За мен този дебат не касае жените пастири или половата дискриминация, а свободата и защитата на малцинствата в националната църква“, казва той пред Kristeligt Dagblad. 
 
Бекгаард се страхува, че в бъдеще свещениците ще бъдат лишени от свободата си да откажат да оженят гей двойка. „Има ли още място за богословски разногласия?“
 
CNE NEWS
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg