Неделя, 28.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Бившата първа дама Розалин Картър оставя ценно наследство

Main Pic
Публикувана: 21.11.2023
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1042
Коментари: 0
Бившата първа дама на САЩ Розалин Картър, която беше посветена християнка и дякониса в църква, е починала в неделя на 96 години.
 
„Водена от своята постоянна вяра и отдаденост, г-жа Картър служеше на обществото по много начини“, написа Мишел Обама в публикация в социалните медии, добавяйки, че е благодарна за добрите съвети, които е получила от нея по време на престоя ѝ в Белия дом.
 
Розалин Картър влезе в хоспис в Плейнс, Джорджия преди няколко дни, и почина, заобиколена от семейството си, според изявление, публикувано от Carter Center, организация с нестопанска цел, основана от двойката.
Семейство Картър бяха активни в социалните дейности на общността, както и в баптистката църква „Мараната“, където Розалин служи като дякониса, а Джими като дякон и дългогодишен учител в неделното училище, дори след като напусна Белия дом.
 
Джими Картър беше президент от 1977 до 1981 г. Той и съпругата му бяха най-дълго женената президентска двойка в САЩ, от 1946 г., когато той е на 21, а тя на 18.
 
„Най-доброто нещо, което някога съм направил, беше да се оженя за Розалин“, каза Картър пред кабелния телевизионен канал C-SPAN през 2015 г. „Това е върховото постижение на моя живот.“
 
Във Вашингтон семейство Картър са известни като добър екип, като президентът нарича съпругата си „моят най-близък съветник“. Тя често е канена да присъства като наблюдател на заседанията на кабинета и политическите стратегически дискусии. В интервю с редактори на списание през 1978 г. Картър казва, че споделя почти всичко със съпругата си, освен строго секретни материали.
 
„Мисля, че тя разбира манталитета на американския народ и техните нагласи може би по-добре от мен“, казва той.
 
Президентът Джо Байдън, който е в Сената по време на президентството на Картър, и първата дама Джил Байдън заявиха в изявление, че Розалин Картър „е извървяла своя път, вдъхновявайки една нация и света“.
 
„Тя беше защитник на равните права и възможности за жените и момичетата; защитник на психичното здраве и благосъстояние за всеки човек; и поддръжник на хората в нужда, на нашите деца, стареещи близки и хора с увреждания“, каза Байдън.
 
Интересът ѝ към проблемите на психичното здраве произтича от началото на 70-те години, когато тя започва да осъзнава, докато помага на съпруга си в кампанията за губернатор, дълбочината на проблема в родния ѝ щат Джорджия и нежеланието на хората да говорят за него.
 
В годините след президентството семейство Картър бяха ключови фигури в благотворителната организация Habitat For Humanity, помагайки за изграждането на домове за нуждаещи се семейства. Техните хуманитарни усилия бяха увенчани през 2002 г., когато Джими Картър беше удостоен с Нобелова награда за мир.
 
„Особено съм благодарен на Розалин, която беше част от всичко, което направих“, каза Джими Картър с насълзени очи, след като научи, че е спечелил наградата.
 
Семейство Картър имат четири деца, 11 внуци и 14 правнуци.
 
Premier Christian News
Photo: AmoMama
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg