Вторник, 27.02.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня"А Исус, като чу това, им каза: Здравите нямат нужда от лекар, а болните; не съм дошъл да призова праведните, а грешниците (към покаяние)." Марк 2:17

OnLine
RSS Facebook Twitter

Водачи на деноминации и сдружения към ОЕЦ се събраха в Стара Загора

Main Pic
Публикувана: 30.11.2023
Автор: Влади Райчинов
Прочетена: 691
Коментари: 0
В продължение на три дни в края на ноември водачи на почти всички вероизповедания и асоциирани членове в рамките на ОЕЦ се събраха за време на молитва, споделяне и изграждане на визия за следващата година. Успоредно с това се проведе и заседание на Женския отдел към ОЕЦ. 
 
Водещ на събранието беше п-р Румен Борджиев. Той припомни на присъстващите колко ценно е братя и сестри да пребъдват в единодушие и подчерта, че инициативи от този род наливат допълнително стабилност в единството между евангелските деноминации и неправителствените християнски сдружения в страната. 
Беше направен преглед на някои ключови за евангелския живот събития като Фестивала „Ела и виж“, Състезанието за познаване и разбиране на Библията „В ръката му имаше книга“, Националната молитва и братолюбие. Беше дадена думата на всички присъстващи представители на християнски мисии да споделят актуални развития в техния живот. Специално време бе отделено за обсъждане на участието на ОЕЦ в Националния съвет на религиозните общности в България, където през последните два месеца съществува напрежение по повод военните действия в Азербайджан и Израел. Адв. Грета Ганева, която заема ролята и на секретар на НСРОБ, описа някои последни инициативи на съвета като предстоящ общ концерт в края на ноември. 
 
След като по-рано тази година, на 27 май, беше проведено редовното годишно събрание на организацията, при което п-р Румен Борджиев беше преизбран като председател за нов другодишен мандат. На същото общо събрание беше избран и втори заместник председател: п-р Благовест Николов. 
 
ОЕЦ членува в Европейския евангелски алианс (ЕЕА) и Световния евангелски алианс (СЕА), а от няколко години насам е постоянен член в Националния съвет на религиозните общности в България (НСРОБ). 
 
Тази година Обединени евангелски църкви отбелязват 30 години от възстановяването на юридическото си представителство през 1993 г., а догодина ще се навършат 115 години от основаването на българския „евангелски алианс“, както още е познато сдружението, на 22-26 октомври 1909 г. „Основната цел на ОЕЦ в България – се казва в приета на учредителното събрание резолюция, – е да работят за разпространение на Евангелието, за постигане на разбирателство между евангелските християни в страната, за организиране на общоевангелски инициативи в защита на човешките права и религиозните свободи на всички граждани.“ 
 
По време на ноемврийската среща на Старозагорските минерални бани беше обсъдено също така и финансовото състояние на ОЕЦ. П-р Борджиев припомни някои специални дарителски кампании през последните две години, когато се набираха средства за подкрепа съответно за бедстващи хора в Украйна миналото лято след началото на войната; за закупуване на бяла техника след тежкото бедствие в Карловско; и за хуманитарна помощ чрез Европейския евангелски алианс след земетресението в Турция. Отделно от това беше открита и още една кампания за подкрепа на съставянето и отпечатването на учебници по програма „Благонравие“. 
 
В последния ден на конференцията секретарят на българския евангелски алианс адв. Ганева очерта някои основни насоки за комуникация с представители на медиите. Обсъжда се специален семинар за водачи на евангелски общности по тази тема. 
Събитието завърши с обща снимка и молитва за благословение на Божието дело в страната. 
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg