Вторник, 27.02.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня"А Исус, като чу това, им каза: Здравите нямат нужда от лекар, а болните; не съм дошъл да призова праведните, а грешниците (към покаяние)." Марк 2:17

OnLine
RSS Facebook Twitter

Върховен съд ликвидира църква в Беларус

Main Pic
Публикувана: 28.12.2023
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 891
Коментари: 0
Църквата „Нов живот“ в Беларус е окончателно ликвидирана. Последните призиви на пастира не попречиха на съдиите да ликвидират църковната сграда и да обявят нейните членове извън закона.
 
Пастир Вячеслав Гончаренко вече няма църква. В понеделник Върховният съд на Беларус постанови, че църква „Нов живот“ е екстремистка и трябва да бъде затворена. Решението слага край на дълга съдебна битка между църквата и режима на Александър Лукашенко.
 
Властите определят тази църква като „екстремистка“, но отказват да дадат обяснение за това. Както CNE.news писа по-рано, властите отказват обяснение.
 
Църква „Нов живот“ съществува от 31 години. От началото на този век обаче тя е въвлечена в конфликт с властите. През 2002 г. например правителството отхвърли няколко искания за признаване на новото помещение на църквата като дом за поклонение. Оттогава конфликтът ескалира още повече.
 
В началото на 2021 г. вярващите бяха изгонени насила от църквата. Това не ги спря. Те започнаха да се събират на паркинга въпреки студеното зимно време.
 
Решени да ликвидират църквата, беларуските власти пристъпиха към криминализиране на богослуженията през септември 2022 г. Миналия юли беларуските власти разрушиха напълно сградата на църквата. През август те свалиха уебсайта на църквата.
 
Освен ликвидацията църквата е наказана и с глоба от 111 беларуски рубли (около 31 евро, средно две дневни заплати).
 
От началото на войната в Украйна църквата „Нов живот“ се моли „за прекратяване на военните действия в Украйна“. Пастир Вячеслав Гончаренко записа видеопослание на 24 февруари 2022 г., в което се казва, че „войната е лудост“ и отправи призив за молитва за мир. Църквата критикува и насилието от страна на беларуските сили за сигурност срещу протестиращи през 2020 г.
 
CNE NEWS
Снимка: Вячеслав Гончаренко
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg