Събота, 27.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Тревожат ли се датските християни за убежденията на своя нов монарх?

Main Pic
Публикувана: 12.01.2024
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1012
Коментари: 0
Ще последва ли новият датски монарх стъпките на майка си, която е християнка или ще бъде светски крал? Това е един от въпросите, които вълнуват датските християни. Първите признаци са обещаващи.
 
Според настоящия монарх това е „правилният момент“ за абдикация. Това сподели кралица Маргрете в новогодишната си реч. След почти 52 години на трона на Дания, държавният глава посочи, че  „това е подходящият момент” да абдикира.
 
Тя знае, че е нарушила традицията: по традиция кралските особи в Скандинавия държат скиптъра до своята смърт. Само преди няколко години Маргрете възнамерява да направи същото, както са постъпвали баща ѝ и нейните предшественици. Проблемите със здравето, обаче, я карат да промени решението си.
 
Въпреки че повечето хора реагират положително на решението на кралицата, някои християни са критични, съобщава Kristeligt Dagblad.
 
Според Катрин Винкел Холм, енорийски свещеник, предаването на властта може да създаде прецедент и да стане по-малко значимо. „Смъртта придава сериозност, смисъл и голяма симпатия към следващия монарх“, казва тя пред датския всекидневник. 
 
Датското кралско семейство и християнството са тясно свързани. Датският държавен глава е законно задължен да бъде член на Лутеранската църква в своята страна и глава на тази църква. Известно е, че кралица Маргрете редовно посещава църковните служби. Вярата обаче придобива значение за нея едва когато става кралица. 
 
Престолонаследникът Фредерик, който скоро ще бъде Фредерик X, изглежда по-малко се интересува от християнската вяра от майка си. Той обявява това и в официални интервюта, като даже изразява съмнение в съществуването на Бога.
 
В понеделник кралското семейство обяви, че свиква църковна служба в неделя, 21 януари, за да отпразнува онаследяването. „Желанието на престолонаследника да поеме кралския пост в църквата бележи откритост и в същото време желание за приемственост в отношенията с църквата,“ казва историкът и експерт по въпросите на монархията Себастиан Олден-Йоргенсен пред Kristeligt Dagblad.
 
Смяната на трона ще означава и промяна в неделната служба на датската църква. В литургията в неделя пастор или свещеник изрично се моли за кралското семейство като споменава монарсите по име. Ето и молитвата:
 
„Боже, нека ръката Ти защити нашия народ и страната ни и всички онези, които са на власт, благослови и пази нашия крал (име), кралица (име) и нашето кралско семейство (имена). Дай на тях и на нас Твоята благодат, мир и благословение и след земния живот вечно блаженство.”
 
Николай Бьог, съветник и кандидат за парламента от Консервативната народна партия, твърди, че коронацията на 14 януари трябва да бъде придружена от църковна церемония. В интервю за датския всекидневник Berlingske, той споделя, че след като кралица Маргрете нарушава традицията, като се отказва от трона, докато е жива, трябва да бъде установена нова традиция. Той пояснява:
 „Нека имаме църковна церемония, на която епископът на Копенхаген благославя новия крал, за предпочитане с включването на коронните регалии, които днес се използват само във връзка със смъртта на монарха, но имат важно символично значение за бъдещето на монарха и неговата роля.
 
Според Бьог монархията е не само светско дело, но до голяма степен и духовно. „Маргрете II е кралица по Божия милост, а не по нейна собствена или на министър-председателя. Заложено е нещо по-голямо, тясно преплитане с християнството, което повече от 1000 години е вярата на страната и на държавния глава.”
 
Ще бъде ли споменат Бог или не, по време на коронацията на новия датски монарх, ще стане ясно на 14 януари.
 
CNE NEWS
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg