Понеделник, 29.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Никарагуа освобождава 19 свещеници

Main Pic
Публикувана: 15.01.2024
Автор: Иво Тасев
Прочетена: 371
Коментари: 0
Правителството на Никарагуа обяви вчера, че е освободило от затвора видния епископ Роландо Алварес и още 18 души от католическото духовенство в страната, осъдени по време на репресиите на президента Даниел Ортега, предаде Асошиейтед прес. Агенцията уточни, че духовниците са били предадени на властите във Ватикана.
 
Алварес и останалите влязоха в затвора преди повече от година, като в болшинството от случаите техните присъди са били наложени в резултат от репресиите на Ортега над опозицията и римокатолическата църква.
 
Президентът е обвинявал свещеници в подкрепа на масовите граждански протести от 2018 г., в които е виждал заговор за свалянето му от власт.
 
В изявление никарагуанското правителство казва, че амнистията е била залегнала в преговорите с Ватикана, по време на които се е обсъждал "евентуалният им полет до Рим". В предишни години осъдени на затвор свещеници са били бързо превозвани до италианската столица, припомня АП.
 
Сред амнистираните е бил и епископ Исидоро Мора. Алварес от своя страна бе осъден на 26 години затвор по обвинение в конспирация.
 
През февруари миналата година Ортега прати в САЩ 222 затворници в сделка с посредничеството на американското правителство, като впоследствие им отне никарагуанското гражданство. Тогава Алварес е отказал да се качи на самолета, защото е искал да се посъветва с други от затворените епископи.
 
Източник: БТА
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg