Вторник, 30.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Европа и неделната почивка

Main Pic
Публикувана: 16.01.2024
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 386
Коментари: 0
Германските собственици на магазини решиха, че могат да заобиколят държавната забрана за работа в неделя. Те обаче не са преценили традиционното мислене в страната. Не всички европейски страни обаче приемат неделната почивка толкова сериозно.
 
В германската провинция Хесен можете да работите в неделя само ако сте на важна работа. Веригата супермаркети Tegut измисли начин да заобиколи тази забрана: отвори магазин без служители, пише PRO. Следователно не е нарушила разпоредбите за защита на служителите.
 
Административният съд на Хесен обаче затвори супермаркета, тъй като нарушава задължителната неделна почивка в щата. Административният съд потвърди, че решението е свързано и с „опазването на съществена културна ценност“, пише Tagesschau.
 
Неделната почивка, която се спазва в Германия, има християнски корени. Основава се на факта, че Библията не само казва, че хората не трябва да работят, но и трябва да почиват през този ден.
 
Германия не е единствената страна, която налага почивка в неделя. Много европейски държави имат законодателство, известно като „сини закони“. Няколко от тях имат активна организация, която насърчава неделната почивка, като Германия и Швейцария. Съществува и Европейски неделен алианс, който насърчава почивката в неделя.
 
В Австрия разпоредба в Закона за работното време (Arbeitszeitgesetz) позволява няколко изключения от съществуващата забрана за работа в неделя. Сега една компания може да изисква от служител да работи до четири уикенда или празника годишно, пише Freier Sonntag Allianz (Безплатна неделя). От организацията се опасяват, че тази наредба смекчава неделната почивка. По-рано служителите имаха право на почивка всяка неделя.
 
Някои мерки обаче все още гарантират, че неделята е почивен ден. Например, по-строги правила се прилагат за шума. Трябва да се отбележи, че разпоредбите се различават според регионите в Австрия.
 
В Полша неделната почивка също е свещена. Разрешени са само културни, спортни или туристически услуги. Миналата година някои предприемачи се опитаха да заобиколят забраната, предлагайки тези услуги в допълнение към основния си бизнес. Върховният съд обаче побърза да осъди тази практика.
 
Полската забрана за пазаруване в неделя е в сила от 2018 г. На магазините беше разрешено да отварят вратите си две недели всеки месец. От 2020 г. правилата станаха по-строги и пазаруването вече е почти невъзможно в неделя. Марлена Малог, министърът на семейството, също подчерта, че неделята е ден за семейството, ходене на църква и молитва, а не за прекарване на време в магазина.
 
В Хърватия магазините могат да отварят 16 недели всяка година. Останалите недели служителите трябва да могат да прекарват със семейството си, реши хърватското правителство миналата година. Премиерът Андрей Пленкович обясни, че неделята трябва да бъде „Неговият ден“, имайки предвид Бога. Критиците на новия закон го обвиняват, че се опитва да увеличи посещаемостта на църквата, вместо да укрепва семействата, пише Central European Times.
 
Бензиностанции, магазини на летища, болници и автобусни и железопътни гари са изключени от забраната за пазаруване в неделя. Отделни магазини и пекарни имат разрешение да отварят врати от 7 до 13 часа.
В Португалия повечето фирми отварят вратите си в неделя. Законодателството дава право на всеки служител да определи един ден от седмицата като почивен, но не е задължително това да е неделя. Често графиците не позволяват на работниците да си вземат почивка в неделя всяка седмица, съобщи CNE по-рано.
 
И все пак много португалци смятат неделята за ден за почивка. Миналата година католическа организация проведе кампания за свободна от работа неделя.
 
В Нидерландия общините решават кое е работното време в неделя. Законът се основава на принципа, че магазините са затворени в неделя. Общините обаче могат да разрешат на собствениците на магазини да отворят вратите си.
През 2021 г. холандската Долна камара прие резолюция, която защитава собствениците на фирми от принудително работно време в неделя. Преди това браншовите организации можеха да принудят своите членове да отворят магазините си. Тези, които откажат, могат да бъдат глобени.
 
Франция премахна забраната си за пазаруване в неделя през 2015 г. Общините получиха правомощието да решават дали магазините могат да отворят в неделя. Освен това правителството разреши на общините да създават „туристически зони“. Туристическите региони могат да решат да удължат работното време в неделя, пише The Local.
 
Ограниченията за работното време в неделя не са религиозно мотивирани във Франция, а се основават на благосъстоянието на служителите.
 
Всеки автономен регион в Испания може да реши относно работното време в неделя. Повечето позволяват отварянето на магазините една неделя в месеца. В някои региони изобщо няма ограничения за отваряне в неделя. Например в района на Мадрид търговски центрове, супермаркети и други магазини са отворени всяка неделя от 2012 г. насам.
 
Швеция няма законови разпоредби за свободна от работа неделя. Законът само гласи, че работниците трябва да получават два последователни почивни дни всяка седмица, но не уточнява кои дни, пише Лаген.
 
Въпреки че Швеция отхвърли законовите наказания за работа в неделя още през 1948 г., в страната има общ принцип, че празниците и неделята трябва да бъдат неработни дни.
 
Неделята е задължителна почивка в Украйна. Трудовото законодателство гласи, че служителите имат право на период от 42 часа почивка след работна седмица. При военното положение обаче този период на почивка може да бъде намален до 24 часа, пише Multiplier. Тъй като неделя е задължителен почивен ден, служителите ще имат само този почивен ден в този случай.
 
Унгарското законодателство не определя неделята като задължителен почивен ден. Повечето магазини в Будапеща например отварят врати почти всяка неделя. Законодателството в страната гласи само, че служителите трябва да ползват една неделя всеки месец.
 
Този либерален неделен закон (или по-скоро липсата на закон изобщо) не винаги е съществувал. През 2015 г. министър-председателят Виктор Орбан установи неделята като „християнски почивен ден“. Тази мярка обаче вече беше премахната година по-късно.
 
Забележително е, че повечето държави все още използват Библията като основание да не се работи в неделя. Въпреки това, повечето от тях изглежда напускат тези корени, като позволяват няколко изключения от правилото или дори напълно премахват съществуващите неделни разпоредби.
 
Освен това повечето държави, които имат разпоредби за свободна от работа неделя, не ги прилагат по религиозни причини. Често те се позовават на трудовото законодателство и правата на работниците като причина да оставят неделята свободна от работа.
 
CNE NEWS
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg