Събота, 27.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Повече от 80 християни - жертви на насилието в Манипур, Индия

Main Pic
Публикувана: 17.01.2024
Автор: А. Кумар
Прочетена: 828
Коментари: 0
Десетки хиляди християни от племенната общност Куки-Зо в североизточния индийски щат Манипур продължават да бъдат разселени повече от осем месеца след началото на продължаващото насилие. През този период най-малко 80 души, включително жени и деца, са починали поради неадекватно здравеопазване и нестандартни условия на живот в импровизирани убежища само в един район, според информация на Форума на местните племенни лидери.
 
От тези разселени лица най-малко 21 000 се намират в повече от 110 лагера за помощ в област Чурачандпур, която е обитавана от народа Куки-Зо. Мери Бет, която работи с базираното в Чурачандпур общество за подпомагане на селските жени, казва пред Christian Post, че най-малко 80 разселени лица, включително жени и деца, са починали главно поради липсата на лекари специалисти и основни лекарства.
 
Повечето от тези жертви са имали предшестващи заболявания като астма, рак, бъбречни проблеми и диабет и не са можели да си позволят да се преместят в друг щат, каза Бет, добавяйки, че помощта на правителството, състояща се само от едно одеяло и матрак на семейство, е крайно недостатъчна за нуждите на изселените семейства, средно четиричленни. 
 
Въпреки че столицата на щата Имфал е на по-малко от 60 км, никакви лекарства или стоки не са транспортирани до Чурачандпур от 3 май 2023 г. Това е принудило местните жители да разчитат на доставки от Айзаул, столицата на съседния щат Мизорам, разположен приблизително на 330 км на хълмист терен.
 
Насилието, въпреки военното присъствие, продължава да води до жертви ежедневно, като се съобщава, че цивилни от Мейтей блокират ключови пътища, за да попречат на персонала по сигурността. Местната полиция е обвинена в нападение срещу общността Куки-Зо.
 
Някои млади жители на Куки-Зо, известни като селски доброволци, са взели оръжие за самоотбрана.
 
Насилието започна на 3 май заради спорна заповед на висшия държавен съд, с която се иска правителството на щата да обмисли разширяването на специални икономически облаги и квоти за едни племена за сметка на други.
 
Christian Post

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg