Сряда, 28.02.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня"Исус й каза: Аз съм възкресението и животът. Който вярва в Мене, макар и да умре, ще живее." Йоан 11:25

OnLine
RSS Facebook Twitter

Богат, беден

Main Pic
Публикувана: 20.01.2024
Автор: Диляна Николова
Прочетена: 311
Коментари: 0
Колкото по-голям и извисен над другите се чувстваш, толкова твоето обкръжение ти изглежда малко значително - те просто не те заслужават и ти просто не заслужаваш толкова малко. Колкото по-малко значително е всичко около теб, толкова си по-беден, а колкото си по-беден, толкова си по-нещастен. 
 
Колкото си по-малък, толкова нещата и хората около теб са по-големи - ти чувстваш, че просто не заслужаваш толкова много. Колкото по-големи неща и хора имаш в обкръжението си, толкова повече ти си богат. Колкото си по-богат (в конкретния за ситуацията смисъл), толкова си по-щастлив. 
 
Самоопределящите се като "големи" са бедни и нещастни, защото не ценят това, което имат, а самоопределящите се като "малки", са богати и щастливи, защото за тях обкръжението им е скъпоценно. 
 
Хората около нас, нашите притежания и постижения са благословение и успех или проклетия и неуспех, в зависимост от значението, което им отдаваме или презрението, с което ги заливаме. 
 
Знаем и от личен опит как, когато някой ни обича, цени и вярва в нас, това ни окрилява и ставаме още по-добри и способни и как, когато ни подозират и омаловажават, ни "израстват две леви ръце", а и всяко добро желание побягва от нас. Така, когато сме част от нечие обкръжение, според големината, с която другият определя  себе си или нас, оптимизираме, или обратно, атмосферата около него.
 
Ето едно практично обяснение на  библейския стих, в който Господ Исус Христос казва в знаковата Проповед, произнесена на планината: "Блажени са бедните духом, защото тяхно е небесното царство..." Матей 5:3
 
Ако се чувстваш малък, беден духом, то всичко около теб те обогатява и имаш да получиш толкова много, защото не мислиш високо за себе си, а имаш толкова малко.
 
Очевидно е, че библейските категории постоянно изненадват хората в този свят с техните възприятия и виждане за света. Затова и Господ Исус Христос предупреди, че който се скъпи за живота си, ще го изгуби, а който го предаде на Христос, заедно с всичко, що има, ще бъде блажен.
 
За нас остава да решим и всеки ден да избираме кое е по-ценно: вечното или временното, земното или небесното. Зад всяко от тези неща стои и Източникът, който ги определя.
 
Избирайте мъдро! Божията съкровищница е неизчерпаема...
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg