Събота, 27.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Шест монахини отвлечени в Хаити

Main Pic
Публикувана: 23.01.2024
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 385
Коментари: 0
Шест монахини от ордена „Сестрите на света Анна“  са били отвлечени в столицата на Хаити, Порт о Пренс, миналия петък от въоръжени нападатели, както беше потвърдено от Хаитянската  общност на религиозните организации.
 
Инцидентът е станал, докато Сестрите, чиято самоличност остава неразкрита, са били на път за университет. Въоръжени лица спрели автобуса, с който са пътували, отвличайки шофьора, сестрите и още един пътник на неизвестно място.
 
Районът, където е извършено отвличането, се оспорва от две враждуващи банди – бандите Grande Ravine и Village de Dieu. Нито една група обаче не е поела отговорност за отвличането до момента.
 
Епископ Пиер-Андре Дюма от Анс-а-Во и Мирагон осъди остро акта, изразявайки възмущение от липсата на уважение към достойнството на монахините, посветени на образованието в живота на младите, бедните и уязвимите в обществото.
 
Епископ Дюма призова цялото хаитянско общество да се обедини в солидарност, за да осигури освобождаването на всички заложници, включително сестрите. Като забележителен жест, той също предложи доброволно да заеме мястото на отвлечените монахини като заложник.
 
Aid to the Church in Need (ACN), католическа благотворителна организация, се присъедини към международния призив, настояващ за освобождаването на осемте пленници. Папа Франциск призова за тяхното освобождаване, помоли се за социална хармония в Хаити и призова да се сложи край на преобладаващото насилие, причиняващо страдание на населението.
 
Архиепископ Макс Леройс Месидор от Порт о Пренс,  подчерта значителните предизвикателства, пред които е изправен Хаити, изтъквайки въздействието на въоръжените групи и безразличието на политическите лидери. Той призова за международна подкрепа за разоръжаването и възстановяването на страната.
 
Месидор подчерта рисковете, пред които е изправен църковният персонал в Хаити, трагичната смърт на сестра Луиза Дел’Орто, италианска мисионерка, загинала през юни 2022 г. Освен това петима свещеници бяха отвлечени през 2022 г. и двама през 2023 г.; оттогава обаче всички са освободени. Ситуацията подчертава по-широките опасения за сигурността в страната.
 
Premier Christian News
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg