Понеделник, 29.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Облекчение за християните в Пакистан

Main Pic
Публикувана: 26.01.2024
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 665
Коментари: 0
Християните в Пакистан въздъхнаха с облекчение заради ново решение на правителството, свързано с образованието. Християните вече няма да бъдат принуждавани да изучават исляма в основните и в средните училища.
 
На 22 януари Федералното министерство на образованието и професионалното обучение одобри „Учебната програма за религиозно образование 2023 г.“ за ученици от малцинствата от 1 до 12 клас, заменяйки ислямските предмети, които преди това бяха задължителни и влияеха на училищните оценки, и съответно на дипломите на децата.
 
Приветствайки решението на правителството, председателят на Асоциацията на учителите на пакистанските малцинства, професор Анюм Джеймс Пол, заяви, че одобрената учебна програма е била подготвена за ученици от малцинствата, принадлежащи към официално признати религии, а именно християнството, индуизма, Бахаи, Будизъм, Калаша, сикхизъм и зороаастризъм.
 
В тази връзка той коментира: „Това е голяма победа за религиозните малцинства в Пакистан, тъй като през последните две десетилетия се борим за справедливо образование. След призив към различни правителства, институции и висшите съдилища, правителството на Пакистан най-накрая призна това право на учениците от малцинствата и ги освободи от изискването да изучават исляма по принуда“.
 
Позовавайки се на член 22 от Пакистанската конституция, Пол пояснява, че никое лице, което посещава образователна институция, не е задължено да получава религиозни инструкции, да участва в религиозни церемонии или да следва религиозен култ, различен от неговия собствен. „Този член на конституцията има за цел да гарантира свободата на религията или вярата, която правителството в Пакистан трябва да защити, за да премахне всички форми на нетърпимост и да запази плурализма“, заключава той.
 
Новата учебна програма за религиозно образование ще бъде въведена от следващата учебна година 2024-2025 г., каза Пол, който преподава политически науки в правителствен колеж в Самундри, област Файсалабад. Той коментира, че религиозните предразсъдъци в учебниците насърчават отрицателното отношение към малцинствените общности, което впоследствие създава екстремистко мислене в обществото.
 
„Учебниците в училище трябва да насърчават междуконфесионалната и социалната хармония, равенството, културното и религиозното многообразие в страната, но когато учебниците за религиозно образование говорят само за исляма и представят другите религии, отрицателно, обществото страда като цяло“, каза той.
 
Пол добави, че християнската общност вече е представила учебници за новата учебна програма за религиозно образование за първи до шести клас.
 
Christian Daily International
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg