Вторник, 27.02.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня"А Исус, като чу това, им каза: Здравите нямат нужда от лекар, а болните; не съм дошъл да призова праведните, а грешниците (към покаяние)." Марк 2:17

OnLine
RSS Facebook Twitter

Нови нарушения на религиозната свобода в Европа

Main Pic
Публикувана: 05.02.2024
Автор: А. Кумар
Прочетена: 570
Коментари: 0
Най-малко 168 случая на нарушения на религиозната свобода срещу християни в западните страни са регистрирани между януари 2020 г. и декември 2023 г., според нов доклад от Центъра за религиозна свобода към Семейния изследователски съвет, който документира случаи в 16 страни.
 
Нарушенията включват арести и глоби за публично проповядване и молитва, наказания за изразяване на библейски информирани вярвания и наказателни мерки срещу пастори, които не се придържат към ограниченията на ковид, които често са били по-строги за религиозните институции, отколкото за светските, се казва в проучването, озаглавено „Свободен да вярваш? Засилващата се нетолерантност към християните на Запад.“
 
Използвайки документи с отворен код, доклади и новини от медии, проучването разкрива тревожна тенденция на санкционирани от правителството действия срещу християнски практики и изрази, с най-малко 58 инцидента в Съединените щати, 36 в Канада, 43 в Обединеното кралство, и шест в Гърция. Други страни с подобни инциденти са Франция, Швейцария, Испания, Люксембург, Норвегия, Швеция, Финландия, Латвия, Германия, Малта, Австралия и Нова Зеландия.
 
Тони Пъркинс, президент на FRC и бивш председател на Комисията за международна религиозна свобода на САЩ, подчерта тревожното нарастване на враждебността на Запада към християните, отбелязвайки авторитарните мерки срещу хората, практикуващи своята вяра.
 
Констатациите на изследването предполагат недостатъчно докладване на такива престъпления, приписвайки го на липсата на медийно отразяване и смразяващия ефект сред жертвите. Новите закони, регулиращи речта и религиозното изразяване, допълнително накърняват свободите на християните, като конкретно се споменават „буферни зони“ около клиниките за аборти, криминализиращи мълчаливата молитва, се казва в него.
 
Правните промени, засягащи религиозната свобода, включват закони, които потенциално криминализират родители, пастори и учители за изразяване на възгледи, противоречащи на преобладаващите становища по проблемите на ЛГБТ. Докладът засяга и въздействието на войната в Украйна върху религиозната свобода, отбелязвайки дискриминацията срещу православните християни и действията на руските власти срещу християнските практики.
 
И двата доклада призовават за подобряване на диалога между правителствата, гражданското общество и религиозните групи за защита на религиозните свободи. Препоръките включват повишаване на религиозната грамотност сред държавните служители, осигуряване на справедливо медийно представяне на религиозните възгледи и насърчаване на християните да участват с уважение в публичния дискурс, за да преодолеят пропастта между религията и светското общество.
 
A.Kumar
Christian Post
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg