Събота, 27.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Съвпрегнати с обща цел - интервю със семейство Яневи

Main Pic
Публикувана: 07.02.2024
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 608
Коментари: 0
 
 
 
ЕВ: Скъпи Ради и Георги, благодарим ви, че се съгласихте да ни разкажете за себе си по повод Седмицата на брака. Как бихте се представили за хората, които не ви познават?
 
Сем. Яневи: 
Благодарим ви за поканата! Ние сме Гошо и Радостина Янева от Бургас. Семейни сме от 36 години. И двамата сме израснали в християнски семейства. Но самото ни обръщение и по-пълно предаване на Господа, сме го преживели различно и в различна възраст. Радост още като малка е преживяла покаяние за своите грехове, като по-късно през много преживявания, изпитания и трудности, постепенно се е утвърждавала и израствала духовно.
 
Аз, Гошо, се обърнах към Господа на 25 - годишна възраст, през 1973 година, след като посетих една неделна служба в гр. Ямбол. Тогава, в онова тоталитарно време, преминах през множество изпитания заради вярата си в Бога. Работех по Божията милост и чрез Неговата благодат за Господа, като благовестител. Първо в Пловдивския регион, Асеновград, а после и в Старозагорския, в селата, включително и в гр. Стара Загора, в няколко различни църкви. Това беше след промените в България. Господ ни срещна в град Пловдив, след което встъпихме в граждански брак в град Стара Загора.
 
ЕВ: Библията изрично казва, че християните трябва да избират своя бъдещ партньор измежду семейството на вярващите. Защо това е толкова важно? 
 
Семейство Яневи:  
Да, необходимо и много важно е, както според Божието Слово, така също и за духовното развитие и израстването на младите вярващи двойки. А това е необходимо и за служението им и принасянето на плод за Божието царство. Самата дума „съпрузи“, означава двама съвпрегнати заедно! 
 
Съвпрегнати за една обща работа и една обща цел. А при нас християните, това е работа, за която Господ желае да ни употребява в този свят, за спасението на много други души, които не познават Бога. И за да бъде тази работа благословена от Господа, тия, които са съвпрегнати, трябва да имат еднакво горящ пламък и цел за Божието дело в този свят. Подобно нещо са вършели някога и земеделците, когато са избирали за работа на полето, впряг с подходящи за тази цел животни. Например при изораването на земята. 
 
ЕВ: Младите хора днес търсят по-скоро сигурност и материална задоволеност, а не страх от Бога, когато избират брачен партньор. Какво бихте ги посъветвали вие, ако дойдат при вас с подобни въпроси? 
 
Сем.Яневи:
Ако такива млади хора са вярващи, бихме ги посъветвали, както сме го и правели това, досега. Говорили сме им за голямата важност в техните приоритети пред техния Господ, като предпоставка да са щастливи, благословени и за благословение. Ако желаят да са полезни с живота си и на много други, а също и на своите деца, на приятелите си... Бихме споделили с такива младежи и опитности от своя живот. Как когато сме търсели първо Божиите ценности,Той се е грижил и за всичко останало, и всичко необходимо за нашия личен живот!
 
 ЕВ: Какво мислите за компромисите в брака? Докъде могат да стигнат, за да има баланс и равновесие между съпрузите?
 
Семейство Яневи:
В развитието на един брак са неизбежни и компромиси. А ние можем да се учим успешно за това, когато и двамата стоим пред Бога в молитва всеки ден и за всеки проблем. Господ работи във всички Свои деца, които Го обичат и Му се доверяват за всичко. При всяко отделно семейство, балансът се изгражда с времето, по различни начини. А понякога и чрез много изпитания и страдания. 
 
ЕВ: Споделете, моля, любим библейски пасаж, който ви е помогнал при изграждането на вашето семейство!
 
 Сем.Яневи: „Но Първо търсете Божието царство и Неговата правда и всичко друго ще ви се приложи." (Матей 6:33)
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg