Неделя, 28.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

В Исландия строят езически храм след 1000 години християнство

Main Pic
Публикувана: 08.02.2024
Автор: А. Кумар
Прочетена: 877
Коментари: 0
След филма „Тор“ от 2011 г. филмите за „Отмъстителите“ приравниха Тор, Локи и Один с Железния човек и Черната пантера, превръщайки тези древни скандинавски богове в митични супергерои и това засили неимоверно тяхната популярност.
 
Но последователите на Ásatrú, или скандинавското езичество, все още почитат своите богове. В Исландия, където Асатру е втората най-изповядвана религия след християнството, се строи нов храм на скандинавските божества на хълм с изглед към центъра на столицата Рейкявик. Посветен на целия пантеон от скандинавски богове и природни духове, това ще е първият езически храм, след повече от 1000 години християнство в скандинавската страна с население под 1 милион.
 
Храмът ще бъде отворен, когато населението на Исландия достигне 432 000 души, благоприятно число, според Хилмар Орн Хилмарсон, 65, върховен свещеник на Асатру.
 
Поклонението към Асатру е донесено в Исландия от викингите от Скандинавия през 874 г. сл. Хр, но залязва, след като крал Олаф Тригвасон избира християнството за държавна религия около 1000 г.
 
Религията се възражда през 70-те години на миналия век под ръководството на Свейнбьорн Бейнтейнсон, овцевъд и поет. За първи път получи признание от правителството през 1973 г. и днес се смята, че се разраства бързо. Религията се доближава до хиндуизма и има около 7 000 активни членове при население от 387 000 души.
 
Последователите не следват стриктни ритуали и няма конкретни заповеди. Свещениците са либерални по отношение на идеите на ЛГТБ.
 
 
Daily Christian News
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg