Сряда, 28.02.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня"Исус й каза: Аз съм възкресението и животът. Който вярва в Мене, макар и да умре, ще живее." Йоан 11:25

OnLine
RSS Facebook Twitter

Семейството е възможно само с Божията сила - интервю с Цецо и Санка Гергинови

Main Pic
Публикувана: 09.02.2024
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 576
Коментари: 0
ЕВ: Скъпо семейство, много ви благодаря, че приехте да участвате в Седмицата на брака. За нас е чест да почерпим от вашия семеен опит. Каква е вашата визитка за онези, които не ви познават? 
 
Цветомир: Здравейте, казвам се Цветомир Гергинов (Цецо) и съм на 49г. Роден съм и живея  в София, където завърших средното си образование (шофьор-монтьор). Аз съм щастливо женен от 13г. за моята по-добра половинка Санка. С нея имаме две деца, които са подарък от Господа.
 
Работя като шофьор на таксиметров автомобил през последните 15 г. Това е и един от моите начини да  благовествам. Старая се да служа на хората с Божието Слово и свидетелства за Божията намеса в моя живот. Израснал съм и съм възпитан във вярващо семейство. Предадох се и се посветих да следвам Бога истински чак след като се уволних от казармата. За съжаление не намерих истински приятели дори и в църква. Тогава реших да се посветя да търся и да изучавам повече и повече за Господа. Изучавам Божието слово старателно и до днес. Ще го правя и до края на живота си, а и  мисля, че и във вечността, защото Бог е неизчерпаем. Затова макар и в зряла възраст съм студент в Петдесятния факултет на ВЕБИ, за да съм подготвен да споделям за Христос по-адекватно.
 
Санка: Здравейте. Казвам се Санка Гергинова и съм от София. Моите познати ме познават като Салка. На 42 години съм. Омъжена съм за Цветомир и Бог ни благослови с две деца - момче на 12г., което се казва Симеон  и момиче на 3 г., на име Сара. Образованието ми е само Основно, до 8 клас, защото искаха да ме откраднат и да ме омъжат малка, както обикновено става в нашите ромски среди. По тази причина баща ми и майка ми ме спряха от училище. Работя като чистачка в гимназия близо от 23 г. Омъжих се на 29 г., след като ни запознаха с моя съпруг Цецо общи приятели (моите колежки). Така повярвах чрез него и посещаваме и служим в Евангелска църква от 13 г. 
 
ЕВ: В днешния век на индивидуализъм доколко младите хора и по-специално, християните, се вслушват  в съветите на своите родители относно избор на бъдещ партньор? Трябва ли да го правят? 
 
Цветомир: За сега моето момче Симеон ме слуша и то с много уговорки. За другите не мога да твърдя на 100%, но според мен днес са разменени ролите. Родителите слушат повече отколкото децата. С една дума, нещата са обърнати с главата надолу. Библията ни казва да почитаме баща си и майка си. 
 
Санка: Според мен някои родители дават добри съвети на децата си, но други не толкова. Хубаво е да се вслушват младите, ако техните родители са християни и ги съветват в съответствие с Божието слово и неговите принципи. 
 
ЕВ: Децата са благословение и награда за всеки брак. Вие имате 2 деца и предстоят много предизвикателства при възпитанието. Според вас кой е ръководещият принцип, при който не трябва да се допуска компромис? 
 
Цветомир: Освен образованието, на което трябва да държим, много е важно да научим децата си да не лъжат и да стоят далеч от греха. Мисля, че ще успеем в това, ако като родители поставяме на първо място нашата вяра в Бога и се стремим да я предадем на децата си. 
 
Салка: Най-важно за мен като майка е моите деца да станат Божии деца и да вървят в Божия път, да са под Божията милост и закрила. Да се вслушват в Неговото слово и да Го следват. На това ги уча всеки ден.
 
ЕВ: Вие имате и църковно служение. Как успявате да съчетавате всички дейности, така че семейството да не страда?
 
Цветомир: Полагаме старание да сме повечето време заедно. Ако ли не, си разпределяме задачите. Аз служа и като пътуващ проповедник и понякога семейството ми пътува заедно с мен, за да служим заедно по градове и села, понякога и в чужбина по покана на църкви. В крайна сметка, ако не успея да бъда с тях достатъчно, се старая да се реванширам. Обикновено гледам да не давам много обещания и то големи. Разбира се, накрая не минава и без жертви. По отношение на грижи за семейството повече от жертвите са за сметка на моята дясна ръка, прекрасната ми съпруга Салка, за която съм безкрайно благодарен на Бога и много я ценя.
 
Санка: Успяваме само с Божията сила и помощ, иначе животът е труден и сложен, и служението изисква жертви и посвещение, което винаги има цена. 
 
ЕВ: Имате ли любим стих, с който да насърчите нашите читатели?
 
Цветомир: 2 Лет.7:14: „И ако народът Ми, който се нарича с Моето име, се смири, отправи молитва към Мене и се отвърне от нечестивия си път, Аз ще чуя от небето, ще простя греховете му и ще изцеля земята. 
 
Бог се опитва да ни доведе до състоянието, в което душите ни ще бъдат поправени, така че Той да може да ни благослови с всичко, което иска, и ние да успеем да изпълним нашето предназначение на тази земя, в пълнота. За да постигне това, Той използва главно изпитания и скърби.
 
 
Салка: Винаги съм намирала помощ и утеха в 23 Псалм, затова и с него искам да поздравя вашите читатели. Господ е наш Пастир, наша защита и помощ. Само с Неговата сила устояваме и вървим напред като християни и като семейство.
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg