Понеделник, 29.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Виетнамски християнин в затвора заради молитвено събрание в дома му

Main Pic
Публикувана: 09.02.2024
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 500
Коментари: 0
Правозащитните групи, сред които и International Christian Concern, призовават за незабавното освобождаване на виетнамеца Кристиан Най И Бланг, след като наскоро беше осъден на повече от четири години затвор за предполагаемо провеждане на молитвени събрания в дома му.
 
48-годишният Бланг е член на Евангелската църква на Христос в Централните планини, която не е официална религиозна група, разрешена от Виетнамската комунистическа партия. Християните извън правителствената система са изправени пред по-голям контрол и често фалшиви обвинения, свързани с тяхната вяра.
 
Съдът намери Бланг за виновен в „злоупотреба с демократични свободи и свободи на убеждения, за да примами и подтикне други да накърнят интересите на държавата, законните права и интереси на агенции, организации и лица“.
 
Както обикновено се случва в социалистическите държави, Виетнам позволява известно подобие на религия под формата на строго контролирани регистрирани религиозни групи. Властите изискват групите, търсещи официално одобрение, да следват инвазивен многогодишен процес на регистрация и да избягват всякакви дейности, считани за противоречащи на националната сигурност и единство – неясно изискване, което дава на властите голяма свобода да ограничават религиозната дейност.
 
Докато регистрираните групи са изправени пред безброй ограничения, нерегистрираните групи и християните подложени на още по-зловещ тип репресии, подкрепени от правна рамка, която криминализира самото им съществуване. Лидерите и членовете на тези групи, включително много протестантски християни, са обект на фалшиви съдебни обвинения, арести и дори физически нападения. В някои случаи властите задържат критични документи за самоличност, като удостоверения за раждане, от членове на тези нерегистрирани групи, което на практика ги прави лица без гражданство според доклад от 2023 г. на Комисията за международна религиозна свобода на САЩ (USCIRF).
 
Религиозното преследване е особено тежко в по-селските райони на Виетнам и за членове на етнически малцинства, като етническите общности на хмонг и монтанар. Местните власти ги тормозят с обвинения по много закони, а местните общности често са нетолерантни към религиозните им чувства.
 
International Christian Concern
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg