Неделя, 28.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Семейството е грижа и жертвоготовност - интервю с Биляна и Лазар Банчеви

Main Pic
Публикувана: 10.02.2024
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1056
Коментари: 0
ЕВ: Скъпи Биляна и Лазар, Много Ви благодаря, че приехте да участвате в Седмицата на брака. За нас е чест да почерпим от вашия семеен опит. Каква е вашата визитка за онези, които не ви познават?
 
Биляна:
Благодаря Ви за поканата да бъдем ваши гости и за милите и насърчителни думи.
Майка съм на трима тинейджъри, с които обичам да си прекарвам свободното време в настолни игри, разходки и спорт. Харесвам да чета биографични книги и да общувам и споделям размисли с приятели.
 
Аз съм учител по призвание и по образование. От ранно детство съм открила своето желание и призив да работя с деца в начална училищна възраст. Искрено вярвам в личния пример на учителя и във влиянието му за формиране на здрави личности, носители на добродетели и висок морал. Обичам децата и се старая  да  формирам у тях не само любов към знанието и ученето, но и да развивам техния вътрешен потенциал и характер. Също така водя терапия на деца с леки комуникативни нарушения, като им помагам да преодоляват говорни затруднения и да обогатят своята реч.
 
Лазар:
Щастливо женен съм повече от 20г., баща на 3 чудесни деца, убеден християнин. По душа – откривател, по образование и професия - архитект; ценя реда, хармонията, красотата и се стремя да ги създавам в живота около нас. Вдъхновявам се от двете книги, които Бог ни е оставил - Библията и Неговото творение. Затова и толкова обичам да прекарвам време заедно със семейството и приятелите ни сред природата. Обичам да участвам в обществения живот с дейности и инициативи, утвърждаващи  християнските нравствено-морални принципи и ценности. 
 
 ЕВ: В Седмицата на брака отново си припомняме централната роля на семейството. Според вас какво дава семейната институция на нашето съвременно общество, белязано от релативизъм?
 
Биляна:    
Семейството е основната и най-важна единица в обществото ни. Живеем във време, в което вечните и непреходни ценности като честност, любов, приятелство и подкрепа, се размиват и изкривяват, съобразно субективни фактори. Основните човешки копнежи като нуждата от приемане, даване и получаване на обич, значимост и сигурност, се посрещат основно в семейството. То е мястото, където човек показва истинската си същност, където е уязвим и открит. Семейството е също и мястото, където взаимната грижа и снабдяване взимат превес. При опит да се задоволяват тези основни човешки нужди извън него като институция, създадена от Бога, се стига до разочарование, огорчение, взаимно използване и манипулации, защото липсва посвещение и спазване на заветни обещания. Когато в семейството има хармония, уважение и истинска грижа за потребностите на другия, то е здраво и силно. Колкото повече здрави и сплотени семейства има, толкова по-силно е и самото общество, от което те са съставна част.
 
Лазар:
Семейството е Божия идея и ред. То съставлява и формира основите и структурите на обществото. Семейната среда е най-доброто място, в което можем да се възпроизвеждаме и изграждаме, като здрави и пълноценни личности, където могат да се посрещат човешките ни нужди и потребности. Вярвам, че ако в семействата ни се практикува жива вяра в Господ Исус Христос, посвещение, жертвоготовна любов, простителност, доверие и грижа, то обществото ни ще е изградено от хора, способни да носят отговорност, да проявяват състрадание, да заемат активна гражданска позиция и да спомагат за интелектуалния и духовния напредък. От съществено значение е родителите да успеят да възпитат в децата си вяра в Бога, любов към християнските добродетели, да им помогнат да развият своите заложби и дарби,      да изградят  ценностна система, която ясно определя значението на понятията за добро и зло, истина и лъжа, правилно и погрешно. Без нея всяко следващо поколение ще е свободно да предефинира фундаментални понятия като пол, брак и семейство.
 
ЕВ: От дълги години и двамата служите в Християнска църква „Благовестие“ Бургас: Биляна в Неделното училище, а Лазар при организиране на мъжките закуски, летните семейни лагери и други мероприятия. Известни сте като обичани от хората душегрижители. Кое ви мотивира да сте така активни в служението, свързано със семействата?
 
Биляна:
Голямата любов и милост, която съм получила от Бога, ме тласкат в посока грижа за хората и търсене на начини за посрещане на човешките потребности. Това е моят личен отговор към Него. Преди 20 г., когато прочетох Матей 25 гл.14-30 стихове, бях силно развълнувана да разбера, че всичките ни дарби и таланти са от небето и са ни дадени, за да служим с тях на другите. Бог ни държи отговорни какво правим с това, което ни е поверено. Ето това осъзнаване на голямата отговорност и привилегия да съм съработник на Бога за осъществяване на Неговата воля на земята е моят двигател.
 
Работата със семейства е радост и наслада, защото общувайки и споделяйки, ние се обогатяваме и допълваме взаимно, докато същевременно изпълняваме Христовия закон - да си носим един на друг теготите, да се радваме с тези, които се радват и да плачем с тези, които плачат. 
 
Лазар:
Нищо хубаво и стойностно не се случва от само себе си. Необходими са усилия, старание и постоянство. Създаването на условия и възможности за изграждане на единство, близост и задружност, както вътре в семейството, така и извън него, в които да се раждат нови приятелства, искрени, топли и автентични взаимоотношения.
Това се случва, когато се приемаме, правим неща заедно и споделяме сърцата си. 
Ние се възхищаваме на единството на християните в ранната църква, но те имаха едно близко общение и връзка помежду си. Служеха си с любов един на друг и така бяха силно свидетелство за Бога, чрез което много хора се спасяваха. В един комерсиален и материален свят, в който хората стават все повече егоцентрични и без семейна обич, любовта помежду ни е нещо, което свети като фар в тъмна нощ. 
 
ЕВ: Обичате да организирате и излети, и екскурзии с образователна цел. Бихте ли мотивирали и други семейства да го правят? Какви са ползите за сплотяване на семейството?
 
Биляна: 
Примерът, който съм видяла от семейства, които се занимават с подобни инициативи, е изключително насърчаващ. Мисля си, че щом като другите успяват да се организират и да се веселят заедно, което е добро, значи и ние в местната ни църква можем да го направим. Вярвам, че добрият пример се подражава и е въпрос на личен избор човек да го последва. В програмата на семейните лагери са включени много игри, които изискват екипност, добър синхрон между партньорите и това всеки да прави своята част, но и да бъде зависим от другия. В допълването има голяма красота и определено действа сплотяващо на семейството. Задружният смях и шегите, както и новите ситуации и предизвикателства, в които партньорите попадат, изиграват своята роля за сплотяване на взаимоотношенията. Мотото на един от семейните ни лагери беше „Силни заедно“ и мисля, че чудесно изразява взаимозависимостта ни един от друг, че когато обединим усилия сме много по- добри, отколкото всеки сам поотделно.
 
Лазар:
Когато хората споделят общи, вълнуващи, положителни преживявания, съвсем естествено се отпускат и отърсват от грижите и забързаното си ежедневие. Създава се приятна атмосфера на споделяне и сближаване. Имаме специално време заедно, под формата на различни активности, илюстриращи отговорностите и ролите ни в живота. Предвиждат се теми и размишления, които поставят семейството на фокус. Създават се възможности, в които участниците могат да се огледат и да сверят позицията и разбиранията си по житейски и  духовни въпроси. Така можем да приемем  съвет, опит и мъдрост за конкретни ситуации.
 
ЕВ: Вие възпитавате трима тийнейджъри, които вече ви задминават на ръст и за в бъдеще ще създават семейства. Какво ги съветвате като най-съществено при избора им на брачен партньор?
 
Биляна:
Това е много важен въпрос, който сме обсъждали вкъщи неведнъж. Със сигурност най-важното нещо, на което учим децата си, е че има Божие време и начин да се случват нещата. Когато човек смирено избере да се моли и да чака Божия отговор, на точното време Бог ще снабди правилния съпруг/съпруга. Хубаво е човек да си изясни за себе си какво очаква да види като качества в бъдещия партньор, но е добре да се довери и да изчака отговора на Бога. Когато Той благоволява да съедини двама души, те взаимно се разпознават и в тях няма никакво съмнение дали това е точният и очакван партньор. Основният ми съвет е да се търси Бог за мъдрост и търпеливо да се изчакат Неговото време и отговор. Той знае отлично кое е най-доброто за нас.
 
Лазар:
Съветът е те да  имат искрена и жива вяра в Господ Исус Христос, като Го обичат, почитат и следват. Да пазят сърцето си и да не се подават на временни увлечения, които могат да ги заблудят и подведат. Да не правят компромиси с нищо по-малко от най-доброто, да бъдат търпеливи и да изпитват мотивите си към човека. Да се молят Господ  да им го покаже и да са сигурни, че Той е жертвоготовен, верен и могат да Му имат доверие. Да имат общи виждания,  приоритети  и  ценностна система.
 
ЕВ: По образование сте архитект (Лазар) и педагог/логопед (Биляна). Виждаме комбинация между точни науки и хуманитарен профил, но и в двата случая в основата са книгите. Те несъмнено са важни за вас. Първородната ви дъщеря Надя беше фаворит в Националното библейско състезание за юноши миналата година. Как успяхте да възпитате децата си в любов към четенето и специално познаване на Писанието? Как любовта към Библията обогатява отношенията в едно семейство?
 
Биляна: 
От малки четем на децата си книги. Започнахме с детска литература, за да запалим интереса им към проследяване на сюжета на произведенията. Когато станаха достатъчно големи, за да разбират причинно-следствените връзки и да задават въпроси, започнахме да четем библейски истории. Бързо преминахме от Библията за деца към цялото Писание. Появи се желание за знание у децата и те с нетърпение чакаха да стане вечер и след вечеря да разберат каква ще е днешната история.             
Основно съпругът ми им чете, дори до днес, той води размишленията, като анализите и изводите ги правим заедно. Забелязала съм, че размишленията върху Словото понякога изваждат признания и истини от нас, които трудно биха били изговорени и признати, ако не бъдат осветени от светлината на Библията. Общото изучаване и вникване в Словото ни обогатява, учи и възпитава у нас страхопочитание и любов към Бога. В същото време ни сплотява и обединява, защото осъзнаваме помощта на другия в този процес.
 
Лазар:
От тяхната най-ранна детска възраст сме се посветили да им четем и разясняваме смисъла и значението на библейските истории. С времето това създаде у тях апетит и желание да познават в дълбочина Библията. С помощта на най-различни игри, викторини и библейски филми стимулирахме интерес и глад към нея. Многократно сме им давали различни примери от живота, като илюстрация на духовните принципи и закони, показващи, че Божието слово е живо и актуално. Любовта към Библията изгражда Божия ред и порядък в семейството, като позволява то да бъде оазис на радост,  мир, любов и разбирателство. Словото ни учи да се грижим един за друг и да си служим един на друг, да си прощаваме, да търсим ползата на всички. Учи ни на дълготърпение, смирение и жертвоготовност. Следвайки библейските принципи, гледаме на другия като на специален Божий дар. 
 
ЕВ: Моля ви, споделете любим библейски стих, цитат или книга за семейството, които биха били подходящи за нашите читатели? 
 
Биляна:
Любимият ми стих от Божието Слово е 1 Коринтяни 10:24, който гласи: „Никой да не търси своята лична полза, а всеки - ползата на другия“. Това е мощно слово, което буквално убива егоизма у човека, който разрушава взаимоотношенията. Мисленето за нуждите на другия, как мога аз да му бъда полезен, освобождава душата от користни подбуждения, дава лекота и простичка радост.
Ако изпълняваме драговолно, с убеждение и любов този стих, ще се радваме на пълноценни и истински взаимоотношения, в които търсейки чуждото щастие -намираме своето собствено.
 
Лазар: 
      „И тъй, като Божии избрани, свети  и  възлюбени,  облечете се  с милосърдие, благост,  смирение,  кротост,  дълготърпение. Претърпявайте се един друг, и един на друг си прощавайте, ако  някой  има  оплакване  против  някого; както и Господ е простил вам, така прощавайте и вие.  А над всичко това облечете се в любовта, която свързва всичко в съвършенството.”  
                                                                                                                Колосяни 3:12-14
 
 
 
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg