Неделя, 28.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Семейството е прошка, толерантност и хармония - интервю с Жана и Стоян Славчеви

Main Pic
Публикувана: 11.02.2024
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1221
Коментари: 0
ЕВ: Скъпо семейство, много ви благодарим, че приехте да участвате в Седмицата на брака. Моля ви, разкажете накратко за себе си. Какво непременно трябва да знаем за вас? 
 
Семейство Славчеви:
Ние сме Стоян и Жана – семейство Славчеви! И двамата сме християни – Жана – 4-то поколение от евангелски християнски род в Сливен, а Стоян – от Широка лъка от род на видни православни християни, но повярвал в Евангелието 1990г в гр.Сливен като студент по инженерна педагогика – електроника и автоматика. И двамата обичаме Бога и Библията! Срещнахме се в Конгрешанската църква в Сливен и станахме семейство през 1993 г. Бог ни подари сладка дъщеричка, която понастоящем живее и работи в Дубай като стюардеса.
 
Стоян беше ръкоположен за пастир на ЕСЦ - Сливен, след 8 години дяконско и проповедническо служение. Междувременно и двамата участвахме в курсове и семинари на Библейска лига, на БА „Логос” и завършихме Магистратура по Богословие в Австрия в ТСМ Институт. 
 
Църквата ни беше мисионерски ориентирана и основа около 30 дъщерни селски църкви в Сливенски регион по време на демократичните промени 1990г. с евангелизации и филма „Исус“. Радваме се, че много от младежите и семействата, които емигрираха в чужбина, станаха ключови фигури в основаване на църкви и са в служение на Бога с дарбите си. 
 
ЕВ: Какво открихте един у друг в хода на вашия брак, което смятате за незаменимо и ценно за вас самите? 
 
Жани: Всеки човек е уникат със своя вътрешен макросвят. Умишлено не използвам думата „микросвят“, защото всека личност е космос, многопластова, многоцветна, палитра от много нюанси в едно, която никога не трябва да приемаме за даденост!!! Никой не е достатъчно подготвен за брака си, дори и той да е християнски! Проблемът не е само че не познаваме детайлно другия, но че не познаваме напълно и самите себе си. В годините на „нагаждане и синхронизация“ в брака, прекрачвайки „препятствия“, оцених по достойнство чувството за хумор на моя съпруг, особено когато затъвахме в „блатото на отчаянието и самосъжалението“. Открих, че Стоян носи истински талант за нетипичен и непредсказуем хумор, който ме е разведрявал и развеселявал неведнъж. Намирам го за безценно лично за самата мен! 
 
Стоян: Моето момиче е жената от Притчи 31 глава! В личността на Жани пред мен се яви един духовен човек, който обича Бога, мрази лъжата и копнее за автентични християнски взаимоотношения. Многократно съм цитирал една стара българска поговорка: Баба попадия прави дядо поп владика! И разбирам, че благодарение на вярата, посвещението и духовното възпитание на Жани, на нейната любов, ценностна система и помощ, аз съм личността, която съм и пастирското ни служение се радва на един незаменим помощник. Не сме съвършени, но сме благословени да сме един до друг! 
 
ЕВ: В книгата Еклисиаст мъдрият Соломон пише, че „тройното въже не се къса лесно“. Авторът визира Бога, като главно действащо лице в един брак. Моля, пояснете дали това е вярно за вашия брак и как именно? 
 
Семейство Славчеви:
1000% ВЯРНО! Взаимоотношенията са най-сложното и най-крехко нещо. Считам, че нашите семейни нишки на взаимоотношения са тънки и лесно се прокъсват от превратностите на неблагоприятните житейски обстоятелства, НО Бог в живота ни е дебел сноп, който се е преплел с нашите тънки нишки и е създал стабилност и здравина! Без съветите на Божието Слово и Неговата помощ не бихме просъществували като семейство. Прошката и толерантността са добър спътник в съвместния ни живот и помагат да се хармонизират отношенията ни!
 
ЕВ: Като християни всички ние имаме духовни дарби и Господ очаква от нас да сме части от някакво служение. Вие имате натоварено пастирско служение.
Как се подкрепяте взаимно в него?
 
Семейство Славчеви:
Ние и двамата сме надарени с различни дарби и не се дублираме в сферата на духовна дейност. Когато всеки върши своята работа, двамата обхващаме широк диапазон от служението на пастирското семейство. Аз – Жана служа на Бога с музика - пея и хваля Бога и свиря на китара, водя чуждестранната кореспонденция, водя библейски уроци понякога, превеждам на англо-говорящи гости, застъпвам се в молитва и воювам духовно в семейството ни, транспортирам почиващите на църковния ни летен лагер и водя някои от темите на лагерите.
 
Стоян – като пастир проповядва Словото и обслужва църковните тайнста и служени, носи милост в сърцето си към хората и се стреми към добри взаимоотношения с тях, обгрижва работата на съслужителите и неделните учители в селските църкви, ръководи социални проекти и строителни проекти на църковните ни сгради, носи моралната и материална отговорност на църквите и обществата в региона ни. 
 
ЕВ: Моля ви, споделете с нашите читатели библейски стих или подходяща книга, които са ви помогнали при изграждането на вашия брак.
 
Семейство Славчеви:
Основополагащо е мястото на Библията с Божествената си мъдрост и тя е нашият Пътепоказател в живота ни като семейство. Дългосрочната ни мисия и цел в живота е да изпълним Божията повеля както Давид в своето поколение, за което четем в  Деяния на апостолоте 13:36.
 
Библейският пасаж, който много ни е помогнал и с който се благославяме редовно един друг, е: Числа 6:24-26: 
 
Господ да те благослови и да те опази!  Господ да осияе с лицето Си над тебе и да ти покаже милост! Господ да издигне лицето Си над тебе и да ти даде мир! 
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg