Неделя, 28.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Бракът иска здрава, библейска основа - интервю със Славица и Гроздан Стоевски

Main Pic
Публикувана: 13.02.2024
Автор: Елена Димитрова
Прочетена: 981
Коментари: 0
Скъпи читатели,
За нас е радост да ви срещнем със семейство пастир Гроздан и Славица Стоевски.  Може би много от вас ги познават - благословено  семейство, което тази година ще празнува 20 години от сватбата им... 
 
Честито в аванс, скъпо семейство! Нека започнем с този хубав повод. Пастир Гроздан, ти си от София, Славица - от Сърбия. Вие сте от семействата, които градят християнски мостове на Балканите... Къде и как се запознахте? 
 
Гроздан: Запознахме се със Славица през 2004-та година на конференция на международната организация „Интегра“, за която по това време работехме и двамата. Славица беше директор на сръбския офис, а аз мениджър в българския офис. Конференцията беше през май, след това аз имах командировка до Белград, където се видяхме отново и през октомври се оженихме. По стечение на обстоятелствата в София направихме венчавката и официалния ритуал, а месец по-късно в Сърбия, в родното място на Славица, китното село Пилатовичи направихме истинска сръбска сватба с 250 човека като по филмите, с жива музика и непрестанно хоро!
 
Бихте ли споделили интересни свидетелства за този немалък стаж семеен живот?
 
Семейство Стоевски:
Първите години от нашия брак не бяха лесни, защото бяхме доста затруднени финансово. Славица напусна многообещаваща и високоплатена позиция в Белград и дойде да живеем заедно в София. Само една заплата не беше достатъчна и тогава започнахме нашия семеен бизнес, СГС ЕООД, малка фирма за преводи и събитиен мениджмънт. Така през 2011-та Господ ни призова отново в служение, този път в пастирска функция на Християнска църква „Света Троица“ и оттогава до сега Той се е показал верен към нас по най-различни начини.
 
Разбрахме, че на 14 февруари в църквата, която ръководите – Християнска Църква „Света Троица“ в София, ще започнете семинар за брака. Бихте ли разказали повече за това? 
 
Семейство Стоевски:
От 2022 г. нашата църква координира служението на „Алфа Курс“ за България. От друга страна, всяка година нашата църква участва активно в международната инициатива „Седмица на брака“ и тази година решихме да използваме възможността и да предложим „Курс за брака“, създаден от Ники и Сила Лий, част от екипа на Алфа Интернешънъл. През годините сме видели как Бог променя живота на двойки, които преминават през този курс за брака, така, както Господ промени и нашия живот. Живеем във времена, когато семейните ценности са в криза и вярваме, че този курс ще помогне на много семейства – тези, които са в брак от години, ще преживеят освежаване и нов импулс във взаимоотношенията си, а тези, които обмислят брак ще могат да положат една здрава, библейска основа на връзката си. Началото на Курс за брака ще бъде точно на 14 февруари, от 18:30 в залата на ХЦ „Света Троица“.
 
Плод на любовта ви са вашите чудесни деца - Даниел и Ангелина. Пастир Гроздан, знаем, че с Дани сте в една музикална група с още двама приятели, която сами сте създали, и често свирите заедно. Имате и други общи инициативи... 
 
Гроздан Стоевски:
За всеки родител е важно да намери начин да прекарва повече време с децата си и един добър подход е да създаде споделено хоби или общ интерес. Аз съм моторист от 40 години и беше неизбежно за Дани и той да започне да кара мотор още в много ранна възраст. В момента и двамата сме членове на Християнската мото асоциация „Christian Motorcyclist Association” и вече трети сезон предстои да служим на Бога с нашите мотоциклети. Освен това, от две години Даниел се присъедини към нашата християнска рок група, „Rocking Chair”, като соло-китарист и на 22 февруари ни предстои поредният концерт в Блус Бара на Васко Кръпката, където ще представим авторски парчета от предстоящия ни втори албум „Време“, по едноименната песен на групата.
 
Какво най-често съветвате децата си? А с какво обича да се занимава Ангелина? 
 
Славица: Най-голяма радост и благословение за всеки родител е неговите деца да познават Бога, да Го обичат и да Го следват. Слава на Бога, че и двамата, и Дани и Ангелинка, са вярващи хора и участват активно в живота на църквата – в младежкото служение, в хвалението и т.н. Ангелина е наистина специално дете, много ученолюбива, пълен отличник, обича да свири на пиано и обича да спортува – особено да кара ски!
 
Славица, ти имаш интересно служение за семейства с деца със специални потребности. Би ли споделила за твоите опитности? 
 
Славица: Преди 8 години Бог насочи нашата църква да започнем уникално служение с деца със СОП и техните родители. Повод за това е едно американско семейство мисионери, които бяха част от нашата общност и които имаха дете със  синдрома на Даун. В стремежа си да им послужим, създадохме Дневен център и фондация „Нови стъпки“, които осигуряват ежедневна грижа за деца със СОП в сградата на църквата. Освен това, всяко лято ХЦ „Света Троица“, с подкрепата на други църкви и организации провежда Летен лагер за деца със СОП и техните семейства в гр. Чепеларе, обл. Смолян. През всички тези 8 години сме ставали свидетели на невероятни свидетелства и проявления на Божията сила и грижа към тези специални деца. Лагерът продължава 5 дни и всяка година участват от 120 до 140 човека, смесено от Родопите и от София. Виждали сме как бивши мюсюлмани предават живота си на Христос, как приемат водно кръщение и стават част от църква, как се променя живота не само на родителите и специалните деца, но и на доброволците, които се връщат всяка година да помагат на Лагера. Това служение се оказа и главен двигател за основаването и растежа на ХЦ „Света Троица“ – гр. Смолян, както и за много отворени врати и благоразположение от страна на институции и организации в Централни и Западни Родопи.
 
Пастир Гроздан,  завършил си богословско образование към Богословския факултет на СУ  „Св. Климент Охридски“. Скоро ще защитиш и докторат. На каква тема е той? 
 
Гроздан:
През 2014г. с Божия помощ завърших успешно магистратура в Богословски факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. В следващите 9 години имахме възможност да организираме и проведем четири международни православни конференции по темата „Военно свещенство“ по линия на служението с военни и в хода на това, бях поканен от някои от преподавателите  да продължа богословското си образование с докторска дисертация на тема „Пастирски грижи за военнослужещите и техните семейства като част от социалната мисия на Църквата“. Благодаря на Бога, че през декември, 2023г. завърших успешно тригодишния семестриален курс от докторантурата с успешно положени изпити и представен 80 % от дисертационния труд. С Божия помощ се надявам в скоро време да направя и успешна защита, защото, както казва книга Еклисиаст 
„По-предпочително е свършването на работата, нежели започването ѝ;“ (Екл.7:8). Бих искал да изкажа и благодарност към ръководството на ВЕБИ, което ме покани да водя и специален курс „Въведение в Източното православие“ за студентите-бакалаври. Вярвам, че за нас, като евангелски християни е важно да познаваме историята и традицията на Източната църква, тъй като живеем в преобладаващо православна среда и трябва не само да разбираме и уважаваме православната традиция, но и да можем да насочваме нашите православни приятели, съседи и роднини към спасителна вяра в Господ Иисус Христос по разбираем и приемлив за тях начин.
 
Ти си председател на Европейска организация за работа с капелани. Неотдавна се завърна от Англия, където участва с презентация. Би ли разказал повече за тази твоя дейност? 
 
Гроздан:
По Божия промисъл и призвание, от 2011 година поех служението на ръководител на европейския екип на Military Ministry International, английска организация, която подпомага християни военнослужещи от всички традиции да бъдат по-добри Христови последователи. Част от работата ми включва подкрепа и насърчаване служението на военните капелани, както и формирането на сдружения на християни военнослужещи. У нас има подобна организация, сдружение „Св. Георги Победоносец“, което миналата  година отбеляза своята 25-та годишнина. По този начин България, наред с над 150 държави, членува в глобалната Асоциация на сдруженията на християните военнослужещи, която тази година през октомври организира своята световна конференция в Сао Паоло, Бразилия.
 
Какво ще пожелаете на нашите читатели? 
 
Семейство Стоевски:
Ап. Павел насърчава вярващите в гр. Ефес за това, че Бог може да извърши несравнено повече отколкото искаме или мислим, според действащата в нас сила (Еф. 3:20). Със Славица бихме искали да пожелаем това да стане реалност в живота, семействата и служението на всички читатели и съмишленици на Евангелски вестник, така, както сме го видели в нашия живот, за Божия прослава!
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg