Неделя, 28.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Индуисти налагат ултиматум за премахване на християнски символи

Main Pic
Публикувана: 13.02.2024
Автор: Т. Филипс
Прочетена: 624
Коментари: 0
Индуистка група от Асам, Индия, дава на християнските училища в щата 15-дневен ултиматум, изисквайки премахването на всички символи, свързани с вярата, както и изображения на Исус и Дева Мария.
 
Съобщава се, че Сатя Ранджан Бора, президент на индуистката група Kutumba Surakshya Parishad, е загрижен, че християните използват училищата, за да евангелизират, се казва в публикация на UCA News, католическо издание за новини, отразяващо въпроси, свързани с вярата в азиатските региони.
 
„Християнските мисионери превръщат училища и образователни институти в религиозни институти“, коментира Бора на пресконференция миналата седмица. „Няма да го позволим.“
 
Според съобщения в местните медии, индуистката група настоява всички изображения, споменаващи християнската вяра, да бъдат премахнати от католическите училища в рамките на 15 дни. Те също така нареждат на свещениците и монахините да спрат да носят своите униформи и призовават за затваряне на църквите в училищните кампуси.
 
Архиепископ Джон Мулачира от Гувахати коментира, че е объркан от обвиненията, повдигнати срещу тях, но даде да се разбере, че разглеждат правни възможности за справяне с тази заплаха за религиозната свобода на християните в Индия.
 
„Наясно сме със заплахата и не разбирам от какво е продиктувана“, каза Мулачира. „Много тежка е ситуацията, когато се отправят такива заплахи. Ще проучим правните средства за справяне с подобни открити заплахи.“
 
Според Deccan Chronicle католически лидери, които са участвали в образователната система в Асам от много години, предлагат свещеници, монахини и членове на духовенството да носят традиционно индийско облекло, а не религиозно облекло като предпазна мярка.
 
Световният списък за наблюдение от Open Doors класифицира Индия, нация с мнозинство индуисти, като „екстремна“, що се отнася до степента на преследване на християните. Страната е номер 11 в списъка на топ 50.
 
„Християните, които се обръщат от индуизма, са най-уязвими за преследване в цяла Индия, особено общности, които са били изправени пред историческо потисничество или дискриминация, като регистрирани касти и племена“, съобщава Open Doors. „Освен това църковните лидери и техните семейства могат да бъдат конкретни мишени на места, които са силно повлияни от индуски екстремисти.“
 
Смята се, че около 5% от населението на Индия изповядва християнската вяра.
 
Faith Wire
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg