Неделя, 28.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Какво казва Библията за жените в служение?

Main Pic
Публикувана: 18.02.2024
Автор: Катрин Сигърс
Прочетена: 1267
Коментари: 0
В течение на десетилетия два кратки пасажа от Писанието са използвани, за да докажат, че жените трябва да мълчат в църквата и нямат право да говорят пред мъжете. Има множество пасажи с различни преводи и много евангелски деноминации, както и основните такива. разбират и приемат тези стихове по различен начин. Други хора настояват за буквален превод, което настоява за това жените да мълчат в църквите.
Тази тема продължава да вълнува и мъже, и жени.
 
 Обикновено се цитират два често използвани стиха от Новия завет:  
 
Жените нека да мълчат в църквите, защото не им е позволено да говорят; а да се подчиняват, както казва и законът. Но ако искат да научат нещо, нека питат мъжете си у дома, защото е срамно за жена да говори в църква.“
 1 Коринтяни 14:34-35
 
“Жената да се учи мълчаливо, с пълно подчинение. А на жената не позволявам да поучава, нито да владее над мъжа, а да бъде мълчалива.” 
1 Тимотей 2:11-12
 
Трябва ли тези стихове да попречат на жените да говорят, поучават и водят църквата? Лорен Кънингхам основател на WYAM казва следното: “ Никога не трябва да изолираме само един стих. Вместо това трябва да разглеждаме цялата Библия, за да вземем решения за отделните случаи.” С други думи, ако друга част от Писанието има различно значение, това поставя под съмнение основата на това схващане.
 
Дали в Стария завет жените говорят, поучават и ръководят?
Как жените служат в Стария завет? Нека разгледаме три от тях.
 
Нека да разгледаме примера на Мириам:
 
Първият лидер жена, за когото четем в Писанието, е сестрата на Мойсей - Мириам. Бог казва чрез пророка Михей: “Защото Аз те изведох от египетската земя и от дома на робството те изкупих, и изпратих пред теб Мойсей, Аарон и Мариам.” Михей 6:4
 
Мириам бе избрана от Бога да води Неговия народ заедно с нейните братя. Важно е да отбележим, че жената Мириам съставлява една трета от първия лидерски екип на Израел. Тази жена, категоризирана от Писанията като пророчица, води цялата нация в хваление след разделянето на Червено море (Изход 15:20-21). 
 
Някои хора спорят, че първите думи, изговорени от Мириам в Писанието, са казани от Мойсей, и затова тя просто повтаря каквото е казано от мъжа. И тя го казва само на жените. 
 
В Писанията обаче, Бог призова Мириам да бъде лидер, без да е упоменато, кого ще води. И Бог я нарича пророчица - тя не само повтаря думи пред хората. Пророчицата изговаря Божиите думи на хората. Мириам не бе една жена, която само мълчеше. Нейната роля като водач и пророк в ранния Израел бе дадена лично от Бога. 
 
Да разгледаме Девора
Следващият важен женски лидер, който е споменат в Библията, в древния Израел, е Девора. Нейните качества и таланти не могат да бъдат пренебрегвани и заслужават задълбочено разглеждане. 
 
Девора се определя като съдия и пророчица, а това са лидерски позиции в йерархията на църквата (Съдии 4:4-5). Важно е да отбележим, че тя запазва тези позиции на висок ранк на лидерство над цялата Израелска нация за повече от 40 години (Съдии 4:3; 5:31). 
Нейното лидерство е в директен контраст с универсалното прилагане на 1 Тимотей 2:11-12, затова много аргументи са използвани, за да отхвърлят достойнствата на Девора. 
 
Ето някои от тях:
Аргументът, че ‘няма’ мъже:
Когато Девора е спомената от тези, които пречат на служението на жените, се прилага точно този аргумент. Еврейските учени настояват, че единствената причина праведният съдия и пророк да въстане, ‘че нямаше свободни мъже искащи и можещи  да свърши работа.’
 
Никъде в Библията не се споменава това. Всъщност Библията казва точно обратното: И когато ГОСПОД им издигаше съдии, ГОСПОД беше със съдията и ги избавяше от ръката на враговете им през всичките дни на съдията; защото ГОСПОД се смиляваше над тях заради охкането им от онези, които ги угнетяваха и измъчваха. 
Съдии 2:18
 
Библейските факти са ясни - Израел беше ‘свободен от ръцете на враговете си през всичките дни’ на Девора. Според Писанието Бог издигна този женски съдия, защото под нейното влияние като най-високо издигнатият съдия, нацията бе победител, ‘земята бе в мир за 40 години’ Съдии 5:31
 
Съгласно всички архиви Израел процъфтява по времето на Девора. Само един съдия, на име Аод, служи повече време от Девора и само двама, а именно Гидеон и Готоноил служиха толкова дълго време. Това е една доста добра компания. Всеки друг съдия и пророк в Израел имаше доста по-кратко и турбулентно управление.  Аргументът, че няма желаещи или свободни мъже от нацията с милиони мъже за четири десетилетия е разностранен и абсурден.
 
Аргументът за „неохотния лидер“:
Някои твърдят, че Девора не искаше да предвожда Израел, защото след великата победа срещу злия цар Сисара, Девора пее: “Затова, че водачи поведоха в Израил, затова че народът излезе доброволно, славете ГОСПОДА!”
 Съдии 5:2
 
Вярно е, че в нейната песен Девора прославя мъжете в Израел, които се биеха и порицава тези, които отказаха да воюват. Девора и Варак, военният командир на Израел споменават четири племена, които отказват да се бият. Те говорят срещу тези мъже, които не желаят да поведат Израел към свободата от нейните врагове (Съдии 5:15-17).
 
Вярно е, че Девора е един неохотен военен лидер. Когато тя издава заповед на Варак да поведе мъжете в битка, той отказва да отиде без нея. Ето защо Девора отива без особено желание (Съдии 4:8). Въпреки това Израел е победоносен начело с Девора. Докато Писанието потвърждава, че Девора е един неохотен военен лидер, никъде не се споменава, че тя не искаше да е съдия или пророк. Библията ни показва, че Девора бе издигнат, ентусиазиран и уверен водач. Осигурявайки победата на Израел в битка, Девора се връща на позицията си като основният водач и пророк на нацията за още четири десетилетия с желание и без никакви оплаквания.    
 
Аргументът за „Божието съдийство“ 
Учени твърдят, че Девора управлява по време, когато Израел беше под Божието съдийство поради техния бунт и идолопоклонство. Народът обаче се бунтува по време на управлението на много други съдии и пророци. По време на управлението на Самуил, народът отхвърли Божията ясна насока и поиска цар (1 Царе 8:19). Означава ли това, че Самуил не бе призван от Бога? Естествено, че беше. Ако основем призванието на съдиите и пророците на условията на хората, повече от тях ще бъдат отхвърлени. 
 
Аргументите, използвани, за да отхвърлят Девора, са проблемни в логична и теологична насока. Какво обаче казват за Бога всички тези аргументи? Как може Бог да благослови и избави нация, която е под владението на безбожна форма на управление? Кънингхам коментира тази дилема: Някои твърдят, че Бог позволява на жената да води, понеже мъжете не желаят да Го слушат. Това би значело, че в тези случаи Бог действа неправедно, не спазвайки собствените си закони. Това не може да е така!
 
За да сме наясно, никъде в Стария завет няма закон, който да забранява на жените да обучават или проявяват власт. Единственото място, където има такава забрана, може да намерим в Новия завет в 1 Тимотей 2:11-12. Ако това бе Божият принцип само мъжете да водят и обучават, то Той остави настрана този принцип с Девора и останалите жени, които ще споменем.
 
Да разгледаме Олда:
Друг важен лидер, споменат в Стария завет, е Олда. По време на царуването на цар Йосия, забравената Книга на Закона бе намерена от свещеника Хелкия, който веднага я занесе на царя. 
 
“Идете, допитайте се до ГОСПОДА за мен и за останалите в Израил и Юда относно думите на тази книга, която се намери”. 
2 Летописи 34:21
 
Някои учени се чудят, защо самият Хелкия не извърши тази задача. Кой друг в Израел освен първосвещеника чува по-ясно Божия глас? Кой бе по-обучен да бъде Божият говорител пред царя? Отговорът е пророчицата Олда, която произнесе Божието слово пред цар Йосия. Тя пророкува беди над народа на Израел, затова че бяха забравили Бога, но и пророкува за мирно царуване на Йосия поради съобразяване с Божието слово.
На свой ред царят сключи завет с Бога и “накара всички, които се намериха в Ерусалим и във Вениамин, да встъпят в завета. И ерусалимските жители постъпиха според завета на Бога, Бога на бащите си”. 
2 Летописи 34:32
 
Такъв беше примерът на една богоугодна жена, която изрече едно безстрашно пророчество. Нейните думи промениха хода на цялата нация.
 
Дали в Новия завет жените говорят, обучават и водят?
 
Следва продължение...
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg