Неделя, 28.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Жените и тяхното служение в Новия завет

Main Pic
Публикувана: 19.02.2024
Автор: Катрин Сигърс
Прочетена: 603
Коментари: 0
Дали в Новия завет жените говорят, обучават и водят?
В Новия завет можем да открием много проблематични примери, стоящи зад идеята, че жените не трябват да говорят в църквата или да служат в обществото.
 
Нека да разгледаме Петдесетница:
 
Петдесет дни след Пасхата цялата църква се бе събрала. Изведнъж, “те всички се изпълниха със Светия Дух и започнаха да говорят други езици, както Духът им даваше да говорят”.
Деяния 2:4
 
За това драматично събитие, включващо и двата пола, Лорен Кънингхам пише: “Светият Дух не дойде само за останалите единадесет апостоли. Той дойде над всички 120 мъже и жени, ученици и всеки присъстващ чу някой да проповядва - на неговия или нейния роден език. Петър трябваше да стане и бързо да обясни, все пак много жени проповядваха, изповядващи Божиите чудеса! Досега това не бе извършвано.
 
Точно затова Петър напомни за думите на пророк Йоил: “А след това ще излея Духа Си на всяка плът и синовете ви и дъщерите ви ще пророкуват, старците ви ще сънуват сънища, юношите ви ще виждат видения. Също и на слугите и на слугините ще излея Духа Си в онези дни.
Йоил 2:28-29
 
Защо Светият Дух би накарал жените да се молят и пророкуват на това ранно църковно събрание, ако жените не трябваше да служат и дори да говорят в църквата?
Светият Дух не може да накара някого да прави това, което Бог им е забранил.
 
Да разгледаме поученията на апостол Павел в 1 Коринтяни глава 11:
 
Три глави по-рано Павел казва: ‘срамно е за жена да говори в църквата.’ Павел оставя за жените ясни инструкции затова как да се молят и да пророкуват в църквата. В този смисъл на поклонение, Павел учи: “А всяка жена, която се моли или пророкува с непокрита глава, засрамва главата си, защото това е едно и също, като да е с бръсната глава”.
1 Коринтяни 11:5
 
Библейският учен Дейвид Дж. Хамилтън посочва очевидното: “Павел говори и на мъжете, и на жените какво да носят, докато публично служат, защото от тях се очакваше да го вършат.” 
 
За да ни стане ясно, Павел наставлява жените как да се молят и да пророкуват в църквата. Той не говори за неща, които се случват из покрайнините на църковното служение. Да се молиш и да пророкуваш обединява цялата еврейска концепция за свещеническото служение. Да се молиш означава да говориш с Бога от името на Божиите хора. Да пророкуваш означава да прогласяваш Божието име на околните. 
 
Трябва да помним, че новозаветната църква бе едно много различно събрание от днешните наши събрания. Нямаше неделно училище, нямаше и мъжко, женско и детско служение. Нямаше хвалебна група, мисии, администрация или помощници за паркирането. Нямаше и тридесет и осем минутни проповеди с презентации, съдържащи пет основни точки с призив за спасение след това.
 
Молитвата и пророкуването бяха основата на новозаветната църква. За разлика от днес, те се случваха във всяко църковно събрание. Затова няма смисъл от това Павел да учи жените как да се молят и да пророкуват в църквата, ако той е очаквал от тях да мълчат и да служат само на други жени.
 
Следва продължение...
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg