Събота, 27.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Писанието, жените и древната култура

Main Pic
Публикувана: 09.03.2024
Автор: Катрин Сигърс
Прочетена: 476
Коментари: 0
Предишната част можете да си припомните тук.
 
 
Често пъти някои хората смятат, че Писанията представят жените в негативна светлина. Този факт е странен, защото, ако сравним описанията на жените в Писанията с другите древни и исторически писания, Библията е революционна.  
 
Омир изобразява жените като обекти, военна плячка, пионки и притежания, „причината за всички конфликти и страдания” в този свят. Хамурапи дискутира законовите права на жените в качеството си на “добитък, подобно на робите.’’ Хезиод твърди, че „жените са създадени, за да бъдат вечното проклятие за мъжете.”
Гръцките философи имаха мнение за всички неща. Лесно можем да кажем, че всички тези гръцки мислители имат доста лошо мнение за жените. Поради тях всяко западно общество се отнася към жените по подобен начин. 
 
От друга страна Писанието показва жените в една доста различна светлина, несравнима с никоя друга древна книга. Можем да видим лошото отношение към жените и в Библията, но то никога не е насърчаващо или позитивно.
 
Напротив, в Писанията Бог създава жената от реброто на мъжа и я поставя като равна в градината. Тя е наречена помощник или езер на еврейски, което е думата, използвана за описание на Бога в Псалм 115:9-11 и 121:1-2. Бог благославя както мъжа, така и жената, казвайки им да ръководят и владеят над земята (Битие 1:28). 
Нека да сравним Свещеното Писание с древната култура, за да открием колко освобождаващо за жените е Божието слово. 
 
Как Бог, представен в Писанията, вижда жените?
Радикалното, освобождаващо държание спрямо жените от страна на Господ Исус Христос, е доста добре документирано, но можем да забележим Божията грижа към жените, много преди появата на Неговия Син. В Стария завет Яхве съчувства на бездетните Сара, Ревека и Анна. Той чува техния плач и болка и отговаря на молитвите им. Можем да забележим грижа за жената, когато Божият ангел следва из пустинята младата слугиня Агар. Тази жена беше една изгонена слугиня, но Бог изрази грижа за нейното бреме. Бог ѝ даде същото обещание както и на нейната господарка Сара - тя ще има син и нейните потомци ще бъдат неизброими (Битие 16:10). Както всички други жени на вярата, Агар заявява: „Ти си Бог, който ме вижда.’ (Битие 16:13)
 
Бог вижда и чува жените. Във време, когато само мъжете властваха, Бог: 
    • Постави Мириам като лидер в Израел, заедно с нейните братя (Михей 6:4);
    • Издигна Девора до позицията на главен пророк и съдия над Израел, и тя служи в продължение на четири десетилетия (Съдии 4-5);
    • Избра проституката Раав и я постави в родословието на Господ Исус Христос (Исус Навиев 2, Матей 1:5);
    • Избави вдовицата чужденка Рут и чрез нейното потомство се роди цар Давид (Матей 1:5);
    • Използва сирачето Естир, правейки я царица, точно навреме, за да може целият Израел да бъде спасен.
    • Използва пророчицата Олда, за да обучи царя ( 2 Летописи 34:21-33).
 
В Писанията, и по-точно в Стария завет, Божието отношение към жените е коренно различно от това на отношението към мъжете из цялата история.
 
Гръцките идеи доминират в културата на Новия завет
Гърците имаха едно много различно разбиране за жените. По времето на Христос, в продължение на много години еврейската култура бе под влиянието на гръцката философия. Тези идеи са видни в Стария завет и бяха в основата на новозаветния свят. Те доминираха еврейската мисъл и практика.
Какво смятат гърците за жените?
 
Бащата на гръцката философия, Сократ твърди,че „ако си се родил жена, то това е божествено наказание, тъй като жената е по-средата между мъжа и животното,“ смята библейският учен Джон т. Бристоу. 
 
Платон твърди, че „страхливите, корумпирани мъже, след второто им прераждане се превъплъщават в жени… в тази връзка, жените и целият женски пол започва своето съществуване.“
 
Аристотел вярва, че жената е чудовище, белязан и разрушен мъж, твърдейки, че по природа мъжът е първостепенен, а жената е под него; мъжът властва, а жената е просто обект. Равенството на двата пола или издигането на втория пол е винаги ненужно и болезнено.’
Нека да не забравяме, че гръцкият поет Хезиод пише, че жената е създадена, за да бъде вечното проклятие на мъжа.
 
Религиозните еврейски традиции са силно повлияни от гръцките
За жалост еврейската мъжка представа за жените не бе по-различна от гръцката култура. Обучението на жените върху Писанията бе считано за загуба на време. Раби Елиезер казва: „Ако някой мъж обучава дъщеря си в Закона, е все едно, че я учи на разврат.“ 
 
Подобно Ерусалимският Талмуд заявява: „Нека думите на Тората бъдат изгорени, но не и да се предоставят на жените.“ Известният еврейски историк Йосиф Флавий заключава, че според еврейския закон съпругата е по-долна от мъжа във всички отношения. Еврейската книга на молитвата Беракхот казва, че „всеки еврейски мъж трябва да изрича по три пъти дневно следното: „Благодаря Ти, Боже, че не съм езичник, жена или роб. Този език отразява и по-ранните молитви, запазени от Платон. 
 
Гръцкото философско разбиране за жените може да бъде разгледано и в еврейската книга на молитвите. Можем да ги забележим и в законите и традициите на мъжко ориентираната еврейска култура. Според благочестивите еврейски мъже, жените са на едно ниво с езичниците, робите и инвалидите. Обучението на жените в Писанията бе безсмислено и греховно. Равините не взимаха идеите си за жените от Яхве, а от гърците..
 
Cross Walk
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg