Понеделник, 29.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

За първи път в историята Франкфурт празнично осветен за Рамадан

Main Pic
Публикувана: 15.03.2024
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 401
Коментари: 0
Три месеца след Рождество Христово южният германски град Франкфурт бе специално осветен за още един религиозен празник.
 
„Честит Рамадан“, гласи уличното осветление, окачено в центъра. За градския съвет, ръководен от прогресивно правителство, празнуването на ислямския месец на постене е начин да „почетат“ убежденията на над 100 000 души в града, които се определят като мюсюлмани и представляват около 10% от населението.
 
Според немския таблоид Bild украсата включва златни звезди, светещи полумесеци и цветни ориенталски фенери.
 
Това първо по рода си улично осветление е вдъхновено от подобна инициатива в Лондон миналата година. То струва между петдесет хиляди и сто хиляди евро, подобно на миналогодишните коледни светлини.
 
Официалният уебсайт на град Франкфурт заяви, че „ислямът вече е здраво закотвен във Франкфурт, точно както християнството, юдаизмът и много други религии“.
 
Според германския уебсайт Pro Medien Magazin, кметицата Наргес Ескандери-Грюнбер описва осветлението като „светлини на сплотеност, дискриминация, срещу антимюсюлманския расизъм, а също и срещу антисемитизма“.
 
В ислямския календар Рамадан е деветият месец, когато според преданието на исляма Коранът е даден на пророка Мохамед. През 2024 г. Рамадан започва на 10 март и ще завърши на 9 април.
 
„Евангелски фокус“
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg