Четвъртък, 18.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

In memoriam - Генка Найденова премина в небесната слава

Main Pic
Публикувана: 18.03.2024
Автор: Таня Петрова
Прочетена: 887
Коментари: 0
„Това, което чухме и научихме, и нашите бащи ни разказаха, няма да го скрием от синовете им в бъдещото поколение, а ще повествуваме хвалите на Господа, неговата сила и чудесните дела, които извърши, защото Той постави свидетелство в Яков и положи закон в Израил, за които заповяда на бащите ни да ги възвестяват на децата си, за да ги знае бъдещото поколение, децата, които щяха да се родят – които на свой ред да ги разказват на своите си деца. За да поставят надеждата си на Бога и да не забравят делата на Бога, а да пазят Неговите заповеди“.
(Псалом 78:1-7)
 
 
Днес на 18 март 2024 година изпращаме тялото на скъпата ни сестра Генка и си спомняме за нейния живот, който може добре да бъде описан с горния Псалом 78:1-7.
 
Както казва псалмистът „Това, което чухме и научихме, и нашите бащи ни разказаха, няма да го скрием от синовете им в бъдещото поколение“. 
 
Генка Георгиева Найденова (по баща Арнаудова) е родена през 1956 г. в град Хасково, когато нейните родители пастируват петдесятната църква в града. Тя е потомка на две поколения петдесятни вярващи от град Ямбол от страна на нейния баща Георги, и от град София на нейната майка Катина. 
 
Баба ѝ Стефанка Арнаудова повярва вследствие на свидетелството на сестра си Иванка Христова и поради изцелението на сина си Георги.  Баща ѝ Георги и майка ѝ Катина, също изцелена в детството си от тежко и нелечимо заболяване, са посветени Божии служители, които неуморно служат на Бога в годините на комунистическия режим, и след това. Молитвата и изцеленията са спътници по време на служенията, но борбите и страданията също не липсват. 
 
На двайсетгодишна възраст сестра Генка създава семейство с брат Александър Найденов и само няколко години след венчавката младото семейство се посвещава на служение на Бога в трудните времена на комунизма. Започват в църквата в град Ямбол и след това продължават в градовете Нова Загора и Сливен, където ги заварват и промените. През 1991 година се преместват в района на Враца, където започват петдесятна църква, първо общение на вярващи, а по-късно и църковната сграда. 
 
Докато семейство Найденови служи в различни точки на България се раждат и четирите им деца – Елисавета, Петър, Георги и Павел. Със сигурност целият дом носи товара на различни духовни служения. 
 
От 1993 до 2013 година сестра Генка отговаря за българското служение на Аглоу Интернешънъл. Организира молитвени събрания, семинари за жени, библейско изучаване, както е и мотиватор за хора да бъдат духовни работници и библейски студенти. 
 
Заедно със съпруга си п-р Александър Найденов завършиха висше духовно образование във Висшия евангелски богословски институт и направиха задълбочени разработки на важните национални служения – сестринското и образователното. 
 
Сестра Генка положи изключителни усилия да събере свидетелствата за жените в служение в България, събра снимков материал и направи анализи. Тя подкрепяше и ценеше работата за Бога на жените, беше насърчител, както казва псалмистът, за да постави следващото поколение надеждата си в Бога! 
 
Ще завърша с цитат от дипломната работа на Генка Найденова. Тя убедено заявява:
„Лично аз вярвам и съм убедена, че всичко е свързано с вярност, а не до дефиниране на голямо или малко служение.Необходимо е днес пастири и учители, мъже служители да подават ръка на жените в служение, за да покажат, че оценяват труда им, „който в Господа не е напразен”. Някои жени, в които Бог е вложил способности и дарби вероятно не могат сами да се изправят и осмелят да служат. Те се нуждаят от насърчение и представяне, за да повярват в силите и способностите, които Бог им дава. Великият ап. Петър и Тавита с иглата, намериха нещо общо помежду си – възкресенската Божия сила, в която можеха да служат заедно на другите. Убедена съм, че все повече ще се увеличава броят на числото на мъжете и жените служители, които ще искат днешната Църква да ходи в помазанието и опитностите на Ранната. 
Колкото повече се приближавах в изследването си до днешно време, толкова по-ясно проличаваше, че жените масово се включват в служения.“
 
Нека бъде светла паметта ѝ!
 
На снимката: Пастир Георги Арнаудов със семейството си. Генка е по-малката дъщеря
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg