Четвъртък, 18.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Радикална благодат

Main Pic
Публикувана: 21.03.2024
Автор: Тим Келър
Прочетена: 435
Коментари: 0
„Слушащото ухо и гледащото око, Господ е направил и двете.”
                                                                     (Притчи 20:12)
 
Мъдростта изисква практически опит, но опитът не води задължително до мъдрост. Глупакът вижда и чува неща, но неговите очи и уши не ги схващат правилно (Притчи 17:24; 23:9). В книгата Притчи мъдрецът твърди, че ние не сме способни на това без Божията помощ. Видели сме, че Бог предлага спасение по благодат. Тук ние научаваме, че не можем да дори да пожелаем да получим това спасение без благодатната Божия помощ.
 
Без помощ човешките ум и сърце ще изопачат това, което виждат и чуват. Всяко око или ухо, което схваща реалността правилно, прави това единствено посредством Божията помощ. Той не просто подпомага тяхната сила – той я създава. Както Павел пише в Римляни 3:11: „Няма никой разумен, Няма кой да търси Бога”.
 
Ако Бог не отвори очите и ушите чрез незаслужена благодат не можем да направим нищо. Макар книгата Притчи да се фокусират върху принципи за мъдър живот, те не са моралистични. Те не ни учат, че ние можем да заслужим Божието благословение като обучаваме моралните си сили. В стихове като тези те предполагат, че нищо не може да бъде постигнато без зависимост от спасителната Божия благодат.
 
Когато мислиш да споделиш вярата си с някой приятел или роднина как радикалната благодат те насърчава да се надяваш, че буквално някой може да дойде при Бога?  
 
Молитва: Господи, аз не съм способен от себе си за каквото и да е духовно добро. И дори способността да кажа това е прозрение дадено от Теб. О, всичко е по благодат, от началото до края! По Божията благодат аз съм, който съм (1 Коринтяни 10:15). Благославям името Ти зартади Твоята незаслужена милост. Амин.   
 
Превод: Радостин Марчев
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg