Събота, 27.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Мъжът или жената

Main Pic
Публикувана: 25.03.2024
Автор: Веселка Кюкова
Прочетена: 370
Коментари: 0
Мъжът или жената? Много често в медиите се дискутира в полза на единия или другия, а Библията ни казва, че  „Бог създаде човека по Своя образ; по Божия образ го създаде; мъж и жена ги създаде.“(Бит. 1:27)
 
Бог създаде мъжа и жената, благослови ги, и наименува ги Човек, в деня когато бяха създадени. (Бит. 5:2) Това ще рече, че двамата заедно правят ЕДИН ЧОВЕК. „Затова ще остави човек баща си и майка си и ще се привърже към жена си и те ще бъдат една плът.“ (Бит. 2:24)
 
Нужно ли е двете половини на една плът да са съвършено еднакви? Дори половините на собственото ни тяло са различни. А Бог ги направи подобни заради службата, която беше им отредил. Затова и качествата, които им даде, бяха различни, но и еднакви. Например:
 
Мъжът бе създаден силен. Той може да носи голям товар на раменете си, да вдигне скала над главата си, а жената да пренесе същият товар през деня на малки порции. Затова Бог им даде почивката.
 
Мъжът бе създаден смел и жертвоготовен. Той може да се сражава до смърт за дома и семейството си, да изтърпи тежки наранявания и силна болка, но жената за всяко раждане на дете залага своя живот и търпи непосилни болки. Затова Бог им даде изцелението и забавата на болките.
 
Често работата на мъжа е много тежка и натоварена и той се прибира изтощен и търси отдих. Жената може да е много по-леко натоварена, но затова пък и след прибирането у дома тя продължава да чисти, готви и се грижи за семейството си. Затова Бог им даде сътрудничеството и взаимопомощта.
 
Мъжът е силен в планирането на дейностите, в изграждането на дома, в подреждането на приоритетите. А жената е силна в изпълването на този дом с красота, уют и аромати, в изпипването на детайлите и насищането им с емоционален заряд. Затова Бог им даде съгласието.
 
Любовта на мъжа е силна, но понякога отстъпва на внезапните страсти. Трудно е да ги овладее, но успява. Жената обича по-кротко, но не на приливи и отливи и разумът надделява над страстите. Но когато сърцето пламне, само мъдростта и дългът го овладяват. Затова Бог им даде семейната любов и верността.
 
Жената носи девет месеца детето и за това време сърцето ѝ се враства с него. Тя усеща движенията му. То чувства пулса на сърцето ѝ. И после цял живот майчиното сърце върви и тръпне от тревога за рожбата си. Бащата често завижда за тази близост, той по трудно се привързва, но не обича по-малко плода на любовта им.
 
Просто е по-несмел в прякото участие във възпитанието. Затова Бог им даде пълни инструкции в Библията, където написа и това: “ Така щото не са вече двама, а една плът. И тъй, онова, което Бог е съчетал, човек да го не разлъчва..“( Матей 19:6)
И още: Жени подчинявайте се на мъжете си, както прилича в Господа. (1 Петър 3:18) 
 
„…защото мъжът е глава на жената, както и Христос е глава на църквата“ „Покорявайте се на мъжете си, така щото, даже ако някои от тях не се покоряват на словото, да се придобият без словото, чрез обходата на жените си.“(1  Петър 3:18,19)
 
И пак там: „Мъже, любете жените си и не се огорчавайте против тях.“ „Мъже, любете жените си както и Христос възлюби църквата и предаде Себе Си за нея,Така са длъжни и мъжете да любят жените си, както своите тела. Който люби жена си, себе си люби. Защото никой никога не е намразил своето тяло, но го храни и се грижи за него, както и Христос за църквата;“
(Ефесяни 5:28,29)
 
Затова нека мъжете не слагат жената под петата си, а подчинението й да е от обич и драговолно - И ако мъжът е глава на семейството, нека жената бъде благоуханния венец на тази глава, а не венец от тръни. 
 
Въпросът не е Мъжът или Жената, а трябва ли да забравяме благодарността си към Бога за великата Му промисъл да съчетае силата и нежността, проницателността и интуицията, страстта и крехкостта в една любов, която сраства двама в едно и ги облича в щастие,  но...щастие под десницата на Великия Творец и под Неговото свято водителство.
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg