Събота, 27.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Без було в Афганистан

Main Pic
Публикувана: 27.03.2024
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 414
Коментари: 0
От началото на 2024 г. Министерството на талибаните за насърчаване на добродетелите и предотвратяване на порока предприе строги мерки срещу жени, които не спазват стриктния дрескод за носене на хиджаб в Афганистан. Десетки жени са арестувани по улиците на Кабул и отведени на неизвестни места. Говорителят на министерството нарече това „лош хиджаб“ и предупреди жените, че властите ще продължат да наказват онези жени, които нарушават правилото.
 
Афганистанските жени и момичета вече са изправени пред множество забрани, включително ограничения върху образованието, работата, пътуването и дори здравеопазването. Да бъдеш християнка в Афганистан почти сигурно означава смъртна присъда.
 
Бруталният контрол на талибаните е проникнал във всяка част от афганистанското общество. Той включва ограничения, които касаят всички области от живота им – какво ядат и пият, какво слушат и дори какво могат да носят. Няколко месеца след като терористичната група си възвърна контрола над страната през август 2021 г., талибаните издадоха указ, който очерта строг ислямски дрескод за жените, като им позволява само да разкриват очите си на обществени места. Това не само е сериозно нарушение на правата на жените и момичетата, но принуждава афганистанските християни и други религиозни малцинства да се придържат към стриктното тълкуване на шериата.
 
Държавният департамент на САЩ изчислява, че християнското население варира от 500 до 8000 души в Афганистан. Тъй като талибаните прилагат отново строгите закони от предишното си управление в края на 90-те години на миналия век, християните са се укривали или са били принудително разселени в съседни страни. Докладите показват, че талибаните нямат милост към хората, които нарушават техните радикални закони.
 
На пресконференция относно влошаващото се състояние на човешките права в Афганистан, говорителят на Държавния департамент Матю Милър каза: „Взетите решения рискуват да нанесат непоправими щети на афганистанското общество и да отдалечат талибаните още повече от нормализиране на отношенията с международната общност.“
 
Persecution.org
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg