Четвъртък, 18.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Не съдете!

Main Pic
Публикувана: 27.03.2024
Автор: Мартин Лутер
Прочетена: 364
Коментари: 0
„Не съдете, за да не бъдете съдени. Защото с каквато съдба съдите, с такава ще ви съдят, и с каквато мярка мерите, с такава ще ви се мери.“ 
                                                                (Матей 7:1-2)
 
Прошката на греховете и толерантността към другите са незаменими за християнския живот. Ние трябва да си претърпяваме един друг и да си прощаваме. Както учи Павел: „Ние, които сме силни, трябва да носим товара на слабите и да не угаждаме на себе си.“
(Римляни 15:1) 
 
Това има предвид Христос, когато казва: „Не съдете.“ Някои християни имат по-големи и по-изявени дарби отколкото други. Това е особено валидно за проповедниците. Но никой не трябва да се държи като по-горен от другия или да мисли себе си за по-добър от тези, които нямат такива дарби. Сред вярващите никой не трябва да се опитва да първенствува над другите.
 
На пръв поглед между хората им разлики. Един принц е в по-горна позиция от един фермер. Проповедникът е по-образован от обикновения работник. Но в сърцата си християните трябва да са единомислени независимо от различните позиции в обществото. Те трябва да пренебрегват външните различия.
 
Като християнин ние трябва да приемаме другите, като отстъпваме на своя ближен, дори ако той заема по-ниска позиция в обществото или има по-малко дарби от нас. Трябва да уважаваме работата на слугата, който се грижи за конете, колкото уважаваме и своята собствена работа, без значение дали се занимаваме с управление или с проповядване. 
 
Отстрани може да изглежда така, сякаш работата ни има по-голямо влияние отколкото тази на нашия ближен, но ние не трябва да съдим по външния изглед. Винаги трябва да помним, че нашият ближен християнин има същата вяра и същият Христос като нас.
 
Моят ближен получава също толкова благодат, колкото и аз. Има един Бог, Който е създал всички ни и Той дава на всеки Неговите собствени дарове.
 
Бог се радва на най-малките точно толкова, колкото и на най-великите.
 
Превод: Радостин Марчев
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg