Четвъртък, 18.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Библията, Църквата и Израел

Main Pic
Публикувана: 28.03.2024
Автор: Харалд Екард
Прочетена: 397
Коментари: 0
Божият изкупителен  план за човечеството има два аспекта. Бог ще спаси както евреите, така и езичниците (Римляни 1:16), на основание на вярата им в Месията Исус. Обещано е благословение или проклятие за народите, в зависимост от тяхното отношение към Израел.
 
Спасението на Израел е тема, която често е игнорирана, неразбрана или погрешно тълкувана на фона на теорията на заместването, която е особено популярна в западната църква. Съгласно тази теория Църквата замества Израел в Божия спасителен план. Тя подклажда омраза към християнските евреи и антисемитизъм както в католическия свят, така и в протестантския свят и по-специално – в лутеранските църкви.
 
Поради тази причина ние днес, като християни на Запад, трябва да бъдем много внимателни предвид нарастващия антисемитизъм и съдбоносните нагласи от миналото. Те често са допринасяли за омраза към евреите и преследване, особено в Европа.
 
От библейска гледна точка съвременната държава Израел е преди всичко изпълнение на библейското пророчество. По много начини пророците говорят за есхатологичното глобално завръщане на еврейския народ, възстановяването на земята на Израел и Божиите изкупителни цели за Ерусалим (Еремия 31 и Езекиил 36 са две от много).
 
Дори Исус, в Своето пророчество за последното време, говори за възстановяването на Ерусалим, под еврейския суверенитет (Лука 21:24) преди Неговото второ идване. И към края на книгата Откровение Исус говори за изцелението на народите (Откровение 22:1-3) и Неговата идентичност като „Коренът и потомъкът на Давид, подчертавайки единството на старозаветна и новозаветна линия на изкупление в две измерения – на индивидуално ниво и на ниво нации.
 
В писмото до Римляните (9-11) Павел обяснява как сотериологичното и заветното богословие вървят ръка за ръка. Павел увещава глобалното християнство да „не става арогантно“ (Римляни 11:18) и да се стреми да разбере „тайната“ (11:25) относно факта, че „даровете и призванието на Бога“ към Израел са неотменими (11:29). В този контекст Павел пояснява, че „... целият Израел ще бъде спасен...”.
 
Завършването на световната мисия и спасението на Израел в Божия главен изкупителен план най-накрая вървят заедно.
 
Християните, които едностранно отхвърлят или отричат продължаващата вярност на Бога и Неговата заветна лоялност с Израел и съответното изпълнение на пророчеството спрямо Израел, еврейския народ и Ерусалим, са в опасност да повторят познатата история на заместващата теология.
 
Изкуплението е двуизмерно, включително жертвата на Исус като Божия Агнец за вечното спасение на всяка човешка душа и едновременно с това привеждане на Неговите заветни обещания към еврейския народ и към „Сион“ до пълно изпълнение.
 
Като вярващи в еврейския Месия Исус, както евреите, така и неевреите, са отговорни да живеят, да проповядват и да изповядват Божия план на изкуплението за църквата, Израел, народите и света.
 
CNE NEWS
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg