Четвъртък, 18.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Засилени репресии над украински църкви в контролирани от Русия територии

Main Pic
Публикувана: 29.03.2024
Автор: Л. Дейвис
Прочетена: 459
Коментари: 0
Руските сили засилиха репресиите си срещу католическите църкви в контролираните от Русия региони на Украйна. Това доведе до затварянето на няколко украински гръкокатолически църкви в района на Донецк.
 
Институтът за религиозна свобода, базиран в Киев, съобщи, че руски бойци, наричащи себе си „казаци“, са завзели църковни имоти, като същевременно са забранили на „вярващите от Украинската гръкокатолическа църква да влизат в църквите и на територията за молитви и богослужение".
 
Властите на самопровъзгласилата се Донецка народна република все още не са отговорили на призивите за повторно отваряне на тези църкви. В резултат на това гръкокатолиците са „лишени от възможността да посещават своите църкви и да извършват богослужения“, според Института за религиозна свобода.
 
Свещениците, обслужвали тези общности, са „изгонени от окупираните територии“.
 
Украинската гръкокатолическа църква сега е изправена пред пълно отсъствие на духовници в контролираните от Русия региони, включително Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие, както подчерта Феликс Корли от Форум 18.
 
В Бердянск през ноември 2022 г. бяха задържани двама свещеници: отец Иван Левицки вероятно е задържан в Ростовска област на Русия. Неговият колега, отец Богдан Гелета, страда от остър диабет и според съобщенията е задържан в Крим. Главният архиепископ Святослав Шевчук разкрива, че свещениците са „измъчвани безмилостно“.
 
Въпреки ескалиращата от февруари 2022 г. агресия на Русия към Украйна, много свещеници предпочетоха да останат при своите енориаши.
 
Доклади за правата на човека описват действията на Русия като геноцидни, с над 128 551 военни престъпления, документирани от Украйна от февруари 2022 г.
 
Руските операции доведоха до повреждане или унищожаване на „поне 660 църкви и други религиозни структури“.
 
По време на панелна дискусия, организирана от базирания във Вашингтон Център за стратегически и международни изследвания, митрополит архиепископ Борис А. Гудзяк посочи, че „липсата на религиозна свобода в Русия сега се разпространява и в Украйна“. Освен това той заяви, че „в Русия религиозните институции могат да функционират, ако подкрепят Путин и правителството... В окупираните територии онези, които не подкрепят активно окупационния режим, са обречени на унищожение“.
 
Premier Christian News
L. Davies
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg