Вторник, 30.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Графиката на живота

Main Pic
Публикувана: 02.04.2024
Автор: Ружа Стойкова
Прочетена: 381
Коментари: 0
Графиката на живота ни прилича на електрокардиограма. Нагоре и надолу в различен ритъм и посока, която винаги търси “отскок”. И точно това е най-ценното! Когато си представим правата линия, знаем, че е дошъл краят тук. Би трябвало да сме много благодарни за ритмичността на диаграмата си, когато тя не регистрира прекалена “аритмия”. А за случаите на такава ние имаме оставена “рецепта” в Словото чрез Псалом 143.
 
В действителност ние можем да владеем донякъде всеки процес на “аритмия”, ако успеем да успокояваме душата си и да живеем в по-голямо доверие към Бога и личното ни предопределение от Него. Всеки момент на криза в душата ни дава физическото си отражение в сърцето ни. Отмерването на ударите в живота вероятно е правопропорционално на вълненията на душата ни. Предизвикването на “екстрасистули” в душата ни е изцяло под наш контрол, който, обаче е, доста труден за осъществяване, когато сме отстъпили първенството на егото си и сме му делегирали пълната власт. Егото ни винаги СЕ отстоява независимо от истината. Личната ни праведност всъщност е нищожна и понякога е без значение. Важно е да осъзнаваме мястото и функцията, за която сме поставени в определена ситуация и да просим помощ Свише в немощите си. Така осъзнато декларираме, че единствената праведност е тази на Господа. Той щедро ни е дал вяра, сила и опора за трудните ни моменти тук.
 
“Господи, послушай молитвата ми, дай ухо на молбите ми; Отговори ми според верността Си и според правдата Си.” Псалми‬ ‭143‬:‭1‬ ‭
 
Всеки опит да се само-докажем е неволно падане под строг съд. Не осъзнаваме, че съдейки другите, сами се подлагаме на осъждение и вероятно наказание. Прочистването ни става, чрез жизнено важното прекарване на душата ни през трудна ситуация. Там, в момента на крайна трудност единственото, което може да ни донесе пълноценно успокоение в душата е да преживеем Псалм 143. 
 
Божията милост и действие ще ни дадат пречистен поглед и намеса, които да бъдат нашият отскок от тъмното дъно. Милостта, на която се надяваме от хората, е трудна за намиране, защото те не познават истинската, невидима първопричина за личната ни духовна немощ. А дори да са в течение на живота ни, те също могат да имат трудности в душата си, нуждаещи се от отработване. 
 
“Затова духът ми до дън изнемогва в мене, сърцето ми е съвсем усамотено.”  Псалми‬ ‭143‬:‭4‬ ‭
 
В тези моменти на “усамотение и неразбиране” е важно за човека да може да успокои по подходящ начин притеснения си дух. Неговото безпокойство ни води към лични търсения навън или навътре. Когато имаме нужната духовна зрялост ние осъзнаваме ясно, че силата идва Свише и че все още можем да владеем душата си, опазвайки вътрешния си мир. 
 
Оглеждайки най-трудните моменти в живота си назад, ще видим ясно проявлението на Господа и Неговото величие. Просветената смиреност (непримиреност) ще даде първенството на Онзи, Който е Вседържител и ще можем да отстъпим в очакване на милост за нашия дух. 
 
Скоро ме послушай, Господи; духът ми чезне; Не скривай лицето Си от мене, Да не би да се уподобя на ония, които слизат в рова. Дай ми да чуя рано гласа на милосърдието Ти, Защото на Тебе уповавам; Дай ми да зная пътя, по който трябва да ходя, Защото към Тебе издигам душата си.”  Псалми‬ ‭143‬:‭7‬-‭8‬ ‭
 
Душата ни е объркана и често подведена от многобройните светски предизвикателства. Само духът ни, който може да бъде в директна връзка с Бога, би могъл да я извади от утесненията. В лоното Му ние получаваме пълно насищане и измиваме всичко, което лепне и може да ни задържа към дъното. Наситената Свише душа намира вътрешен мир и е готова за изпълване със Светлината Му. 
 
Простирам ръцете си към Тебе, душата ми жадува за Тебе като безводна земя.”  Псалми‬ ‭143‬:‭6‬ 
 
За душата е трудно да познае пътя, по който да се изкачва без Божията намеса. Това действие понякога е свързано с болка и немощ. Те са толкова нужни, за да ни изведат на праведния път и да можем, познавайки Го, да чуем всичко, което е нужно на момента за личното ни надграждане. Когато имаме сетивността да усещаме влиянието и намесите на Господа в живота си, ние сме благословени да “чуем” гласа Му и да получим ясно просветлено наставление. Това е нещо, от което всеки човек се нуждае, когато изпадне в трудност и немощ на духа си. 
 
Господи, съживи ме заради името Си; Според правдата Си изведи душата ми из утеснение. И според милосърдието Си отсечи неприятелите ми, и погуби всички, които притесняват душата ми, защото аз съм Твой слуга.” Псалми‬ ‭143‬:‭11‬-‭12‬ ‭
 
Проявата на Божията благодат е в Неговата милост и навременна намеса. Той не просто ни показва пътя, по който да ходим, а ни дава правилната посока, която ще ни изведе на Светло. Божието желание за нашия живот е нашето най-добро предопределение. Когато ние не го разбираме и не се доверяваме на Господа, се изпълваме с тъга и страдания, а те водят до физически болки и “екстрасистули”. Когато Му се доверяваме, можем да потърсим Неговата помощ и без ропот да получим правдата Му за момента. Божията правда и нейното изпълнение тук са нашият билет за пътя към Вечността. 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg