Четвъртък, 18.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Трима евангелисти, наградени с „Белия кръст“ на Украйна, за евакуацията на 1000 инвалиди по време на войната

Main Pic
Публикувана: 02.04.2024
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 360
Коментари: 0
Пит Малкин (Великобритания), Нику Гал (Румъния) и Роман Скамони (Австрия) бяха наградени с „Белия кръст“ на Украйна за участие в евакуацията на повече от 1000 души с увреждания в Украйна след началото на войната. Инвалидите са били откарани в Австрия и Германия.
 
В първите дни на руската инвазия англичанинът Пийт Малкин пътува до Украйна с микробус, за да отведе хората с увреждания на безопасно място. Заедно с Нику Гал (Румъния) и Роман Скамони (Австрия), членове на Форума на хора с увреждания на Евангелския алианс на Австрия, той започва спасителните операции. 
 
Общо са транспортирани повече от 1000 души с увреждания на безопасно място в Австрия и Германия. Тримата са наградени с украинския „Бял кръст“. Това отличие се дава на чужди граждани, които активно са помогнали на Украйна от началото на войната 24 февруари 2022 г.
 
От името на украинското правителство отличието беше връчено от Сергей и Наталия Блочук. Те са основатели на неправителствената организация „Agape Украйна“ и рехабилитационен център в западната част на страната. 
 
„Евакуацията не беше краят на историята“, защото доброволците трябваше да намерят и места за настаняване, „достъпни в дългосрочен план“, обясни Роман Скамони. Той уточнява, че завръщането им в страната ще отнеме време, защото съоръженията за ивалиди и поддържащи мрежи са унищожени. 
 
Акцията е инициирана от Мартине Кьонингер, директор на AEA Disability Forum. Самата тя е в инвалидна количка и координира мрежата за подкрепа на евакуацията от Хамбург. Тя беше наградена заедно с генералния секретар на AEA Райнхард Шинк, директора на германския евангелски приемен център Габриеле Фишер-Шлутер, както и Сузане Хмел от Младежи с мисия, също и Хуго Оеш и Александър Моор, които координираха конвоите.
 
Това отличие беше вече дадено на шестима германски евангелски християни през 2023 г. Много украинци с увреждания спасиха живота си благодарение на операциите по евакуация, организирани от активисти на Евангелския алианс на Германия и организацията "Младежи с мисия", заедно с други доброволци.
 
„Да спасиш човешки живот означава да спасиш света“, каза Сергей Болчук от Agapé Украйна. Той и съпругата му Наталия връчиха кръстовете на наградените. Този цитат намираме в Талмуда. Семейство Болчук иска да направи документален филм с препратки към филма „Списъкът на Шиндлер“ на Стивън Спилбърг, който разказва за спасяването на евреите. 
 
Превод: п-р Бедрос Алтунян
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg