Четвъртък, 18.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Генералният секретар на СЕА подаде оставка

Main Pic
Публикувана: 03.04.2024
Автор: М. Грибоски
Прочетена: 270
Коментари: 0
Генералният секретар на Световния евангелски алианс Томас Ширмахер подаде оставка от поста си във видната световна християнска организация по здравословни причини.
 
Ширмахер се оттегли от поста генерален секретар на организацията с 600 милиона членове в неделя, докато все още беше в първия си мандат, който трябваше да изтече на 28 февруари 2026 г.
 
В изявление от понеделник WEA обяви, че Международният съвет на WEA единодушно е приел оставката му поради здравословни проблеми, последици от COVID-19.
 
Гудуил Шана, председателят на Международния съвет на WEA, ще служи като временен ръководител на WEA за период, който не се очаква да надвишава шест месеца. Междувременно Комитетът по човешки ресурси на съвета ще започне процес на подбор на нов генерален секретар и главен изпълнителен директор.
 
„Ширмахер има дълги продуктивни отношения с WEA, нейните национални членове и комисии“, се казва в изявлението на WEA. „Неговите ерудирани публикации, затвърждаващи библейската истина, са насърчение за мнозина.“
 
„Международният съвет на WEA очаква молитвите и подкрепата на семейството и приятелите на WEA, за да продължи напред с Божията насока, мъдрост и благодат.“
 
Родом от Германия, професор и англикански архиепископ, Ширмахер пое поста през 2021 г., заменяйки генералния секретар Ефраим Тендеро, който изкара един мандат. Преди Тендеро Джеф Тъниклиф и Джун Венсър изкараха по два мандата.
 
Ширмахер има четири докторски степени: една по икуменически изследвания през 1985 г., една по културна антропология през 1989 г., една по етика през 1996 г. и една по социология на религията през 2007 г. Той има и три почетни докторски степени.
 
Преди да стане ръководител на WEA, Ширмахер е служил като асоцииран генерален секретар по богословските проблеми и вътрешнорелигиозните и междурелигиозни отношения.
 
Той е помощник на Communio Christiana под ръководството на архиепископ Уилям Миклер, глобална независима англиканска общност с харизматичен акцент. В тази роля той работи в тясно сътрудничество с Communio Messianca, която свързва църкви от ориенталски произход в 75 страни.
 
М. Грибоски
Christian Post
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg