Вторник, 30.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Съвременното робство бележи застрашителни размери

Main Pic
Публикувана: 05.04.2024
Автор: ЕВ
Прочетена: 662
Коментари: 0
Днес модерното робство носи 37% повече икономически ползи, отколкото преди десет години и засяга повече хора, отколкото преди десет години.
 
Това са основните заключения на Международната организация на труда (МОТ) във второто издание на доклада „Печалби и бедност: Икономиката на принудителния труд“.
 
Според специалната агенция на ООН през последното десетилетие печалбите от експлоатацията на човешки същества са достигнали около 64 милиарда долара всяка година.
 
Първият доклад от 2014 г. показа, че трафикантите на хора могат да спечелят до 8 270 долара за всяка жертва, сега те не падат под 10 000 долара.
 
В същото време все повече и повече хора са жертви на трафик и експлоатация. Например 27,6 милиона души са били експлоатирани дневно през 2021 г., с 2,7 милиона повече от пет години по-рано.
 
Докладът посочва, че „общите незаконни печалби от принудителен труд изглежда са нараснали драстично през последното десетилетие в резултат както на повече хора, жертви на принудителен труд, така и на по-високи нива на печалба, придобити от всяка жертва“.
 
Сред различните форми на принудителен труд докладът определя сексуалната експлоатация като незаконната дейност, която носи най-висока печалба на жертва за трафиканти и престъпници, с общо 27 252 долара на експлоатиран човек.
 
В някои случаи жертвите дори не получават финансова компенсация, защото „трябва да изплатят дълг към своя контрабандист, за който се твърди, че е бил жертва на трафик“, казва МОТ.
 
Освен това „фактът, че сексуалната експлоатация е незаконна в повечето страни, означава, че жертвите имат ограничен или никакъв достъп до правосъдие“.
 
МОТ съобщава също, че експлоатацията се осъществява чрез различни форми на принуда. Най-често срещаното е „систематично и умишлено задържане на заплати“, което според съобщенията засяга 36% от експлоатираните.
 
То е последвано от „злоупотреба с уязвимост чрез заплаха за уволнение“, което се случва при 1 на 5 жертви. Други по-рядко срещани форми на принуда включват физическо и сексуално насилие, принудително задържане и лишаване от основни нужди.
 
Protestante Digital
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg