Понеделник, 29.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Евангелските християни и техните резерви спрямо ЕС

Main Pic
Публикувана: 15.04.2024
Автор: Дж. Форстър
Прочетена: 345
Коментари: 0
Подобно на много други европейски граждани, някои евангелски християни виждат Европейския съюз като структура, която малко влияе върху ежедневието им. Други смятат, че Брюксел е част от проблема на един континент, изоставил християнските си корени.
 
Това е общата картина, нарисувана от няколко християнски лидери. Институциите на ЕС се опитват да насърчат гражданите да изразят с гласа си на предстоящите избори. Те провеждат мащабна кампания, за да се отговори на предизвикателства като войната на изток и защитата на демокрацията.
 
Европейският евангелски алианс също призовава християните да се ангажират активно и да гласуват.
 
В тази връзка холандският журналист Евърт Ван Властуин смята, че 
„Националната независимост се разглежда като благословение от Бога“. Според него повечето евангелисти в Холандия произлизат от традиция, в която националният суверенитет е свързан със свободата на протестантската вяра от 1648 година до днес.
 
Ето защо холандците – и особено протестантите – виждат „суверенитета като свързан с най-ценните убеждения, нещо, от което няма да се откажат лесно“.
 
Протестантските политически партии от Холандия, които се надяват да спечелят места в Европейския парламент (Christen Unie и Reformed SGP), обикновено „са за сътрудничество в Европа“, казва журналистът, „но са против европейска супердържава (каквото и да е тя)“.
 
Консервативните християни, включително евангелистите, „винаги са били дистанцирани спрямо ЕС“, отбелязва Ван Властуин. През десетилетието на 2000-те, когато холандското правителство либерализира евтаназията и въведе гей браковете, „имаше кратко време на надежда, че ЕС може да „спре“ приливите“. Но с течение на годините „стана ясно, че в рамките на Европа секуларният вятър е много по-силен от другите влияния. Така че, по отношение на „моралното превъоръжаване“, очакванията сега са доста ниски“.
 
В другия географски край на Европейския съюз евангелистите са склонни да бъдат още по-подозрителни относно влиянието на определени идеологически тенденции върху европейската машина.
 
„В Румъния все по-често виждаме кратки видеоклипове в социалните медии с църковни лидери, изразяващи негативност към ЕС“, казва Емануел Тундра, богослов и пастир, който помага в ръководството на Европейския форум за лидерство.
 
Тези религиозни лидери отхвърлят „греховни идеологии като ЛГБТ, про-аборти, анти-семейство, порнография или корупция“, всички те са свързани с либерална Западна Европа, за която се смята, че е изоставила християнските ценности.
 
Стремежът на много страни от Европейския съюз да насърчават политиките за ЛГБТ е „чувствителен въпрос, особено в по-консервативните, православни страни“ като Румъния. „За съжаление“, казва Емануел Тундра, „това дава повод на (руския президент) Владимир Путин, който се опитва да се представи като защитник на семейството и християнските ценности и рисува Запада като упадъчно общество… и това работи в много кръгове”.
 
Всъщност „вече има гласове, които казват, че може би е по-добре да бъдем защитени от подобни идеологии при комунизма“, оплаква се Тундра.
 
Но има и евангелски християни, които виждат положителните страни в това да бъдат част от един обединен европейски блок. „Все повече лидери изтъкват възможността, която имаме: никога не сме се радвали на толкова много свобода и сме насърчени да я използваме за напредъка на Евангелието, тъй като не знаем колко скоро ще се върне преследването“.
 
Пастирът добавя: „Все още можем да проповядваме Евангелието по улиците на повечето места, в училищата, в интернет и християнското радио. Все още можем да регистрираме християнски училища и да печатаме Библии и християнски книги”. Това не винаги е било така в Румъния и други страни в региона.
 
Във Франция „християните виждат Европейския съюз по същия начин като останалата част от населението“, казва Тиери Льо Гал, човекът, който представя Френския национален евангелски съвет пред политическия свят.
 
Въпреки че са част от една от водещите страни в Европа и имат седалище на Европейския парламент на собствена територия, французите гледат на ЕС „от дистанция, с известни резерви относно решенията, взети в Страсбург или Брюксел“.
 
Във Франция повечето граждани, включително тези, които се определят като християни, „очакват националното правителство да реши спешните им ежедневни проблеми, преди да проявят интерес към Европа“.
 
Съществува подобна реалност в Италия, според Рене Бройел, евангелски пастир и автор от Рим. „Християните често нямат добре развита визия за Европейския съюз“, отбелязва той.
 
Италианските евангелски християни като цяло „се чувстват като малцинство, което трябва да се грижи за собствените си нужди”. Може би поради реформираната история в много страни от Централна и Северна Европа, някои евангелисти в тази южноевропейска страна все още „виждат ЕС като средство за защита на европейското културно наследство, включително неговите религиозни корени“.
 
Evangelical Focus
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg