Понеделник, 29.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Известен християнски лидер убит в Ливан

Main Pic
Публикувана: 16.04.2024
Автор: Дж. Томас
Прочетена: 261
Коментари: 0
Налице е напрежение между християни и мюсюлмани в Ливан след убийството на известния християнски политик Паскал Слейман. Слейман ожесточено се противопоставя на Хизбула и ливанските християни с основание се тревожат за своята безопасност, защото заплашванията от страна на терористичната група нарастват.
 
Смята се, че сирийска банда е отвлякла и убила Слейман, който е силно вярващ и високопоставен член на Партията на християните в Ливан.
 
Експерти смятат, че се касае за политическо убийство, свързано с Хизбула, целящо да изплаши християнската общност и всеки друг, който се противопоставя на борбата на групата срещу Израел.
 
Лидерът на Хизбула Хасан Насрала се появи в ефира малко след като правителството обяви убийството на Слейман, обвинявайки християните, че предизвикват хаос.
 
Журналистът от AP Лотфалах Дахер смята, че без значение кои са играчите или дневния им ред, независимо с коя страна са, в крайна сметка губещи във всичко това са християните от Ливан.
 
Хизбула, което означава „Партията на Аллах”, притежава значителна власт в ливанското общество. Те контролират части от Бейрут, Южен Ливан и източния регион на долината Бекаа.
 
Сарит Зехави от изследователския и образователен център „Алма казва: „Основната цел на Хизбула е да разпространи ислямската идеология, да превземе Ливан и да създаде ислямска държава в Ливан. Войната в Израел служи на тази цел.”
 
Зехави е бивш офицер от разузнаването на IDF и водещ експерт по въпросите, свързани с Хизбула. Тя казва, че въпреки че в Ливан християните са най-много в Близкия изток, около 30 процента, мюсюлманите доминират в пейзажа, като мюсюлманите шиити имат най-голямо влияние.
 
Хизбула е шиитска групировка и тяхната власт се простира дълбоко в политическата структура на Ливан, включително армията.
 
Зехави коментира: „Половината войници в ливанската армия са мюсюлмани шиити, те няма да се сблъскат с братята си в Хизбула. Възможно е в едно семейство един от мъжете да служи в ливанската армия, а другият - в Хизбула.”
 
Ето защо много християни се чувстват уязвими от техните атаки, сплашване и преследване. 
 
CBN News
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg