Събота, 27.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Бог влиза в iPod

Main Pic
Публикувана: 22.08.2006
Автор: Михаил Стефанов
Прочетена: 1106
Коментари: 0

Все повече американски пастори използват интернет и подкастинг, за да занесат посланието си отвъд църковните сгради.

Американският пастор Андре Бейли планира основаване на нова църква в Орландо, Флорида. След предварителните обучения на хора и първоначалното планиране обаче възниква проблем.

„Една сутрин, докато шофирах, осъзнах, че има църкви на всеки ъгъл на улицата”, споделя Бейли.

След като прекарва известно време в молитва, той чувства, че трябва да върви в различна посока, а именно - интернет и подкастинг (това е директно сваляне и прослушване или преглеждане на аудио и видео файлове от Мрежата на мултимедийното iPod устройство, произведено от американската компания Apple). Пастор Бейли се покорява на призива и днес броят на посетителите на видеосайта му Cyberpastor.com непрестанно расте и хора от целия свят гледат on-line или свалят видео материалите на своите преносими устройства.

Възможността да сваляш музика и да я носиш със себе си, където и да си, превърна преносимите MP3 устройства в един от феномените на нашето десетилетие, като iPod на Аpple определено е начело на тази тенденция с над 58 милиона бройки, продадени до юли 2006 г.

iPod води не само по продажби. Той променя културата, карайки големи корпорации да оптимизират продуктите си, за да отговорят на тенденцията.

През 2006г. в САЩ ще бъдат продадени над 500 000 автомобила с вградени високоговорители за iPod, като компаниите производители планират това число да нарасне до над 28 милиона коли годишно. Дори небеизвестната компания за облекла Levi Strauss обяви, че пуска на пазара джинси, пригодени за iPod.

Освен музиката, потребителите на iPod откриват и света на подкaстите, в които могат да се абонират за безплатни подкаст програми (подобни на радио програмите) по почти всяка тема.

Религиозните подкасти или „Бог-касти” (на англ. "godcasts") са един от най-бързо развиващите се жанрове в подкастинга. Служения като това на Cyberpastor.com използват Интернет и подкастинга, за да достигнат главно нехристиянски аудитории. Традиционните църкви също откриват, че могат да сложат неделните проповеди в джобовете на членовете си, така че те да ги носят със себе си през цялата седмица.

GodCast1000.com, най-голямата християнска подкаст директория, включва около 200 църкви с подкaсти, които им позволяват да отидат отвъд своите стени или границите на своя град и да достигнaт до глобална аудитория.

Посетителите в GodCast1000.com през последния месец са дошли от 31 страни, в това число: Китай, Германия, Австралия, Индия, Тайланд и Сингапур. По тази причина все повече пастори осъзнават, че докато само няколко мегацъркви могат да си позволят да предават посланието си по телевизията или радиото, почти всяка църква може да има подкаст, достъпен от всяка точка на света.

Въпреки че не са скъпи или сложни, подкастите не са предмет, изучаван в библейските колежи и семинариите.  

Доста пастори, които не се интересуват от технологии, не знаят как да започнат.

За тяхно щастие обаче има услуга, която е специализирана в подкастинг за църкви и служения. SermonCast.com помага на църквите да стартират своята интернет дейност, като превръщат аудиокасети и компакт дискове в подкасти. Taкa освобождават пасторите от притеснения за чисто технологичните детайли и им помагат да се фокусират върху посланието и служението си.

Според вестник New York Times през последната година аудиторията на някои християнски подкасти е достигнала до около 10 000 слушатели на седмица.

Имайки предвид непрестанното увеличаване на броя на iPod потребителите и нарастващата употреба на подкастите от пастори и служители, не се изненадвайте особено, ако в следващите няколко години се окаже, че малката църква зад отсрешния ъгъл има глобално събрание от няколко десeтки хиляди члена!

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg